O pár rokov s tým bude koniec... koniec lyžovania v horách, ako ho poznáme

Lyžiarske centrá v Alpách a Pyrenejach narážajú na začiatku novej sezóny na zásadný problém: nedostatok snehu. Niekde sa jazdí na umelom snehu, inde vlekári za teplôt vysoko nad bodom mrazu prerušujú prevádzku, informujú zahraničné spravodajské weby.

06.01.2023 06:00
debata (16)

Vývoj podľa Sky News oživuje obavy z vplyvu klimatických zmien na horské oblasti, ktoré sa na zimný turistický ruch spoliehajú.

Napríklad vo Švajčiarsku sa teploty na Nový rok vyšplhali až k 20 stupňom Celzia. Extrémne podmienky ohrozovali aj podujatie svetového pohára v lyžovaní, ktorý sa má na konci týždňa konať v Adelbodene na severnej strane Álp, pretože teplota sa dostala nad bod mrazu aj vo výške 2000 metrov nad morom.

Nakoniec preteky dostali zelenú vďaka „armáde snežných diel“ a miernemu ochladeniu vo vyššie položenej časti pohárovej zjazdovky, informuje spravodajská spoločnosť BBC.

Iné švajčiarske rezorty však boj s nepriaznivým počasím vzdali a otvorili miesto lyžiarskych svahov trate pre zjazd na horskom bicykli alebo skrátka prerušili prevádzku.

Peking, olympiáda Čítajte viac Hostili olympiádu, dnes sú z nich desivé ruiny. Takto skončili niektoré športoviská

Druhý variant nastal v Splügene neďaleko talianskych hraníc, ktorý leží vo výške 1500 metrov nad morom. Stredisko bolo podľa BBC aj napriek nedávnym varovaniam o dopadoch globálneho otepľovania považované za „bezpečné“ miesto, čo sa týka snehu.

Dnes má však Splügen k dispozícii len mokrú brečku, ktorú novinárom ukazoval šéf miestneho strediska Hacher Bernet, keď vysvetľoval rozhodnutie prerušiť sezónu.

„Je skutočne príliš mokrý… ako na jar. Na lyžovanie musí sneh držať pohromade, v tomto je jednoducho veľa vody, je to nemožné,“ povedal.

Problémy majú vlekári aj v iných krajinách. V strediskách okolo rakúskeho Salzburgu naposledy snežilo pred mesiacom. Prírodný sneh je možné za istých podmienok nahradiť technickým, vyžaduje si to však masívny prísun vody. Tej majú nedostatok napríklad vo francúzskom Chamonix, kde preto snežné delá zostávajú vypnuté, píše BBC.

helikoptéra, vrtuľník, letectvo, oheň, záchranári, pomoc, helmy, prilmy, vrtuľa Čítajte viac Čo robiť v prípade nepriaznivých podmienok na horách? Tu sú cenné rady záchranárov

Francúzsko zaznamenalo podľa meteorologickej služby Météo France najteplejší koniec roka za posledných 25 rokov, čo dostalo do problémov lyžiarske centrá v Alpách aj Pyrenejach.

Le Gets a Morzine, ktoré patria do obľúbenej lokality Portes de Soleil, majú aktuálne otvorené každé len po dvoch zjazdovkách, uvádza Sky News.

Pyrenejské Ax 3 Domaines sa zase cez víkend stalo jedným z posledných centier, ktoré ohlásilo uzatvorenie, a to len po troch týždňoch prevádzky.

„Je to bolestivé 31. decembra hovoriť, že nezostáva nič iné, len čakať na ďalšie zrážky,“ cituje televízia BFM TV istého miestneho vlekára. „Dúfame, že sa vráti zima,“ dodal.

BBC však napísala, že predpoveď pre zimné športy príliš priaznivá nie je. V Ax 3 Domaines sa aj v najbližších dňoch čakajú maximá výrazne nad bodom mrazu, čo platí aj pre švajčiarsky Splügen alebo Chamonix. Podľa niektorých klimatológov pritom ide len o predzvesť oveľa dramatickejších prejavov klimatickej zmeny.

„Do konca storočia s tým bude koniec… koniec lyžovania v Alpách, ako ho poznáme,“ povedal Sky News Wim Thiery z bruselskej univerzity VUB.

České Švajčiarsko, Pravčická brána Čítajte viac Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik NEPOUZ, most, Gruzínsko, Kass Land - Tsalka Canyon Čítajte viac Ďalší 'klenot' extrémnych mostov: K diamantu zavesenému nad roklinou sa dostenete bicyklom po lane
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Alpy #lyžovanie #lyžovačka