Na Lomnickom štíte ľadové vlky vyjú vďaka Nemcom, Mongoli zapadli v snehu v Alpách

Na Lomnickom štíte sa od piatka nachádzajú najvyššie položené ľadové sochy na Slovensku. Ide o postavy dvoch vyjúcich vlkov ako symbol divokej tatranskej prírody. Vysekali ich tam umelci z Nemecka pred oficiálnym začiatkom medzinárodných majstrovstiev ľadových sochárov s názvom Tatry Ice Master.

21.01.2023 06:00
debata
Ľadový sochár z Nemecka pri tvorbe exhibičnej...
Ľadový sochár z Nemecka pri úprave exhibičnej...
+6Ľadový sochár z Nemecka pri vyrezávaní...

Ich hlavný program sa po dvojročnej pauze v súvislosti s pandémiou uskutoční počas víkendu na Hrebienku. Zúčastnia sa na nich tímy z desiatich krajín sveta vrátane slovenského.

Práve vyrezávaním exhibičnej sochy na Lomnickom štíte zvyknú odštartovať spomínané majstrovstvá.

Zvyčajne dielo vytvárajú ľadoví sochári spomedzi súťažiacich z krajiny, ktorá je od Slovenska vzdialená najďalej. V tomto roku to mali byť umelci z Mongolska.

„Na ceste z Talianska v Alpách zapadli a meškajú už viac ako 24 hodín. Preto sa nástrojov chytili Nemci,“ vysvetlil riaditeľ podujatia Lukáš Brodanský.

Tatry ľadový dóm Hrebienok atrakcia zima Čítajte viac Ľadový dóm na Hrebienku odráža situáciu vo svete. Otvárajú ho 17. novembra

Ľadoví sochári budú v sobotu a nedeľu tvoriť na Hrebienku v nadmorskej výške 1 285 metrov. V tomto roku sa prihlásilo dvadsať tímov, organizátori vybrali desiatich.

Okrem spomínaného Nemecka, Mongolska a domácich, tam má zastúpenie Česko, Holandsko, Litva, Fínsko, Veľká Británia, Maďarsko aj Poľsko.

Autori budú mať k dispozícii 50 ton ľadu. Dokopy by mali vytvoriť 35 unikátnych ľadových sôch. Témami tohtoročných medzinárodných majstrovstiev sú žena ako symbol života a sci-fi obraz sveta v budúcnosti.

„Každý deň vytvoria desať súťažných sôch a na záver ešte 15 exhibičných,“ dodal Brodanský.

Jednu časť sôch budú ľadoví rezbári vytvárať v priestore popri budove lanovky a prvé týždne budú od zotmenia nasvietené.

Ďalšie budú umiestnené v druhej kupole vedľa Tatranského ľadového dómu. Tie bude môcť verejnosť navštíviť až do skončenia zimnej sezóny, teda do konca apríla 2023.

Zámok Balmoral, Škótsko, sídlo, Británia, hrad Čítajte viac Tajomstvá hradu Balmoral, kde zomrela kráľovná: Komu bol primalý a ako súvisí so smrťou Diany? Téryho chata, Vysoké Tatry, zima, sneh túra, hory, vysokohorská turistika Čítajte viac Viete, kam môžete aj v zime? 12 tipov na tatranské túry, najkratšia má len 5 minút!
debata chyba
Viac na túto tému: #ľadové sochy #Lomnický štít #Tatry Ice Master