Keď sa 2 kilometre hrubý ľadovec roztopí, zmetie milióny. Hladina oceánov stúpne o 7 metrov

Teploty v niektorých častiach Grónska sú najvyššie za posledných 1000 rokov, odhalil výskumný vrt. Potvrdili sa tak zlé očakávania. Ak nedostaneme toto otepľovanie pod kontrolu, roztopí sa grónsky ľadovec, povedal AFP docent klimatickej fyziky Bo Møllesøe Vinther z Kodanskej univerzity.

04.02.2023 06:00
Grónsko, ľadovec Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Vŕtaním hlboko do ľadu s cieľom získať vzorky snehu a ľadu spred stoviek rokov vedci dokázali zrekonštruovať teploty zo severu a zo stredného Grónska od roku 1000 do roku 2011.

Ich výsledky publikované vo vedeckom časopise Nature ukazujú, že otepľovanie zaznamenané v desaťročí v rokoch 2001–2011 „s istotou prekračuje rozsah predindustriálnej variability teplôt v minulom tisícročí“.

Počas tohto desaťročia bola teplota „v priemere o 1,5 stupňa Celzia vyššia ako v 20. storočí“, zistila štúdia.

grónsko, klíma, oteplenie, topenie ľadovcov Čítajte viac Topenie ľadovcov v Grónsku ohrozuje aj psy. Namiesto behu sa brodia vo vode

Topenie grónskeho ľadovca už vedie k zvýšeniu hladiny morí, čo ohrozuje milióny ľudí žijúcich pozdĺž pobrežia, ktorí by sa v nasledujúcich desaťročiach alebo storočiach mohli ocitnúť pod vodou.

Grónska ľadová pokrývka je podľa NASA v súčasnosti hlavným faktorom pri zväčšovaní sa objemu oceánov, pričom arktická oblasť sa zahrieva rýchlejšie ako zvyšok planéty.

V prelomovej správe o klimatickej vede z roku 2021 Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) uviedol, že grónsky ľadový príkrov prispeje k zvýšeniu hladiny morí do roku 2100 až o 18 centimetrov.

Masívny ľadový štít s hrúbkou dva kilometre obsahuje dostatok zamrznutej vody na zdvihnutie svetových morí o viac ako sedem metrov.

V rámci parížskej klimatickej dohody sa krajiny dohodli, že obmedzia otepľovanie výrazne pod 2 °C.

„Trend globálneho otepľovania, ktorý vidíme na celom svete, si našiel cestu aj do týchto veľmi vzdialených miest na grónskom ľadovom štíte,“ povedal Vinther.

„Musíme to zastaviť skôr, ako sa dostaneme do bodu, keď vhupneme do začarovaného kruhu samotopenia grónskeho ľadu,“ varoval.

„Čím skôr, tým lepšie“.

Grónsko, ľadovce, Arktída, zima Čítajte viac Najväčší ostrov sveta už láka dobrodruhov. Nie je ani zelený, ani pripravený Grónsko, ľadovce, Arktída, zima Čítajte viac Turisti v Grónsku: Boja sa sklamania, potom ich uchváti. Ako Trumpa VIKEND-lampedusa-lucasiragusa Čítajte viac Dánsko verzus Kanada – krajiny vedú už 80 rokov 'whisky vojnu' o ostrov Hans

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #grónsko