Tatry Ice Master na Hrebienku: 10 tímov vytesalo 35 ľadových sôch. Pozrite si foto

O víťazstvo v súťaži Tatry Ice Master, ktorá sa v sobotu a v nedeľu (22. 1.) konala na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, bojovalo celkovo 10 tímov z viacerých krajín. O víťazoch rozhodla trojčlenná porota pod vedením sochára Adama Bakoša, ktorý je dlhoročným tvorcom Tatranského ľadového dómu, najväčšej zimnej atrakcie v regióne. Skúsený sochár uviedol, že pri hodnotení diel si všímali celkové prevedenie a vizuálnu stránku, ale aj detaily, spôsob a techniku tvorby.

23.01.2023 06:10
debata

„Najdôležitejšie je pri tvorbe počasie, aby sa nejako výrazne neoteplilo a nesťažilo to prácu. Sochy tento rok vyzerajú stabilne, takže by mali vydržať aj niekoľko týždňov po súťaži. Je to naozaj náročné, jedna kocka váži 130 kíl, zároveň ich tlačí čas, takže majú to dosť ťažké,“ zhodnotil Bakoš a skonštatoval, že tohtoročné diela sú naozaj na vysokej úrovni.

Tatry Ice Master na Hrebienku vo Vysokých Tatrách.
Tatry Ice Master na Hrebienku.
+2V súťaži Tatry Ice Master na Hrebienku vo...

V sobotu bola témou žena, v nedeľu sochári tvorili sci-fi diela.

Návštevníci festivalu mohli rozhodnúť aj o tom, ktorá zo sôch získa cenu diváka.

Riaditeľ festivalu Lukáš Brodanský dodal, že najvzdialenejším súťažným tímom boli tento rok zástupcovia z Mongolska.

Doplnili ich Slováci, Fíni, Nemci, Maďari, umelci z Českej republiky, Poľska, ale aj Holandska a Litvy.

„Mali sme 20 záujemcov, napokon sme vybrali desať tímov, ktoré dohromady na Hrebienku vytvorili 35 ľadových sôch. Tie budú za tmy osvetlené. Časť z nich sa bude nachádzať v exteriéri, až kým sa neroztopia, časť v krytej kupole vedľa Tatranského ľadového dómu až do apríla,“ upozornil Brodanský.

Počas víkendu sa na Hrebienku konal v poradí deviaty ročník tradičného festivalu. Sochári premenili na umelecké diela celkovo 50 ton ľadu.

Tatry Ice Master Lomnický štít sochy Čítajte viac Na Lomnickom štíte ľadové vlky vyjú vďaka Nemcom, Mongoli zapadli v snehu v Alpách Rusko Petrohrad sneh Čítajte viac Kalifornia, Irán, Španielsko, Rusko, Estónsko, Nórsko... Ako vyzerá zima v rôznych kútoch sveta? Atlantída Čítajte viac Desivá predpoveď: Cunami na 100 % zmetie mnohé európske mestá. Na útek máte 20 minút
debata chyba
Viac na túto tému: #ľadové sochy #Tatry Ice Master