Za posledné dni napadlo na horách 75 centimetrov nového snehu

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo trvá i v nedeľu v polohách nad pásmom lesa vo Vysokých a Nízkych Tatrách, ako i Veľkej Fatre. Mierne nebezpečenstvo lavín platí pre Malú Fatru a Západné Tatry. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

23.01.2023 12:05
sneh, počasie Malá Fatra turistika Foto: ,
Turisti počas túry v Malej Fatre 21. januára 2023.
debata

Vplyvom silného severného až severovýchodného vetra počas piatka (20. 1.) sa na záveterných miestach vo Vysokých a Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre vytvorili nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje.

„Obzvlášť nebezpečné sú miesta pod sedlami, hrebeňmi, skalnými stenami a v strmých žľaboch. Tieto miesta sú v teréne pomerne dobre viditeľné. Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné už pri malom dodatočnom zaťažení,“ upozornil Kyzek.

Počas dňa sa na slnkom osvietených svahoch očakáva aj výskyt samovoľných lavín z vlhkého až mokrého snehu. „V Malej Fatre a v Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, pri ktorom je taktiež možné uvoľniť lavínu, obzvlášť na strmých svahoch pri väčšom zaťažení,“ doplnil Kyzek.

Snehová pokrývka pomaly sadá a stabilizuje sa, čomu pomáha aj priaznivá teplota vzduchu a najmä dni bez ďalších zrážok.

Za uplynulých päť dní pripadlo v pohoriach od 35 do 75 centimetrov nového snehu, najviac v Nízkych Tatrách a vo východnej časti Vysokých Tatier, najmenej v Malej Fatre.

V stredných polohách je sneh väčšinou prachový a voľný, v nižších polohách a na slnkom osvietených svahoch počas dňa prechodne zvlhne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #sneh #Fatra #HZS