Zvernica v Javorine sa možno premení na "Jurský park" medveďov

Ministerstvo životného prostredia SR sa zaoberá možnosťou využitia zvernice v Tatranskej Javorine neďaleko poľských hraníc. Jednou z nich je aj vybudovanie záchranného či záchytného zariadenia pre tatranskú zver.

27.01.2023 13:30
debata

Ak by sa projekt podaril, skončiť by tam mohli aj niektoré jedince medveďov. Tatranské šelmy by si tam zároveň mohla pozrieť aj verejnosť. Informoval o tom minister Ján Budaj počas návštevy Tatier v súvislosti s preventívnymi opatreniami na ochranu pred medveďmi.

Téryho chata, Vysoké Tatry, zima, sneh túra, hory, vysokohorská turistika Čítajte viac Viete, kam môžete aj v zime? 12 tipov na tatranské túry, najkratšia má len 5 minút!

Zvernica s rozlohou 800 hektárov patrí pod Správu Tatranského národného parku, využíva sa na chov jelenej zveri. Budaj poukázal na blízkosť Poľska a veľmi vysoký záujem turistov o danú lokalitu. V súvislosti s možnosťou zriadenia centra hovoril o viacerých potrebných krokoch a opatreniach.

„Zatiaľ to skúmame. Ide o 800 hektárov, je to veľmi obrovské miesto. Muselo by byť kvalitne oplotené. Musíme vyrátať, či to naozaj prinesie spoločenský prospech, úplne samoúčelne to nebudeme robiť,“ poznamenal minister, podľa ktorého by tam museli byť visuté chodníky a pozorovateľne. „Bol by to tak trocha „Jurský park“, a to je drahá a zložitá vec,“ zhodnotil.

Dôležitá je podľa neho aj bezpečnosť a zabezpečenie financovania. Rovnako ale podotkol, že existujú aj iné návrhy ako zvernicu využiť. Samotné ministerstvo podľa jeho slov vytvorí niekoľko alternatív.

kláštor, Španielsko Čítajte viac Top dedina sveta aj najkrajšia ulica Európy: Jedna krajina vyhrala hneď v dvoch rebríčkoch UNESCO

Riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko uviedol, že zámer záchranného centra či stacionára pre zvieratá spolu s návštevníckym centrom, v ktorom by bolo možné vidieť všetky druhy karpatskej divočiny, by mohol mať perspektívu. Poukázal na to, že takéto centrá fungujú aj v zahraničí.

„Má to potenciál, vedeli by sa vybrať zaujímavé sumy na vstupnom, je tam blízko hotel,“ poznamenal. Išlo by podľa neho o lepšie využitie územia, než je to v súčasnosti.

„Videli sme v zahraničí rôzne záchytné zariadenia a zároveň to bolo návštevnícke centrum. Bolo tam zabezpečené parkovanie, návštevník mohol vidieť zaujímavé zvieratá, tak prečo nie,“ dodal.

Pridanou hodnotou by mohla byť edukácia a envirovýchova.

„Bez toho, aby sme to neponúkli návštevníkovi, ktorý by, samozrejme, za tento zážitok zaplatil, by to až taký zmysel nemalo,“ skonštatoval.

Kostarika, vodopád, turistka, turistika, dažďový prales Čítajte viac Príjazdy zahraničných turistov sa v roku 2022 zdvojnásobili, v roku 2023 by mali dosiahnuť predpandemickú úroveň oslava, sviatok, priatelia Čítajte viac Tu je 15 najpriateľskejších miest v Európe. Má (konečne) zástupcu aj Slovensko?
debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #medvede #Javorina