Na rozvoj jazdeckého turizmu v Národnom parku Muránska planina pôjde vyše 270 000 eur

Na rozvoj jazdeckého turizmu v Národnom parku (NP) Muránska planina pôjde z plánu obnovy viac ako 270 000 eur. Občianske združenie (OZ) Partnerstvo Muránska planina - Čierny Hron, ktoré projekt pripravilo, plánuje v regióne sprevádzkovať približne 150 kilometrov jazdeckých trás, uviedla za OZ Janka Rončáková.

28.01.2023 14:00
Muránska planina, kone Foto: ,
V okolí národného parku pôsobí viacero jazdeckých skupín. Ilustračné foto.
debata

„Projektom pokračujeme v podpore rozvoja jazdeckej turistiky v NP Muránska planina a jeho okolí. Zámerom je zriadenie a sprevádzkovanie hlavných jazdeckých trás Huculskej magistrály tak, aby spĺňali štandardy oficiálnych turistických trás a zvýšila sa bezpečnosť a komfort turistov na koňoch,“ priblížila Rončáková.

Súčasťou pripravovaného projektu bude vytýčenie trás, ich zameranie a mapovanie či vysporiadanie s majiteľmi pozemkov. Nasledovať bude vyznačenie trás a doplnenie drobnej infraštruktúry pre jazdeckú turistiku. OZ tiež plánuje pre turistov na koňoch vytvoriť navigačnú aplikáciu, mapy či tlačeného sprievodcu.

Jazdecké trasy na Muránskej planine majú podľa OZ po dokončení predstavovať prvý ucelený pilotný projekt jazdeckej turistiky na Slovensku. Jedným z jeho hlavných cieľov je zvýšiť návštevnosť regiónu a podporiť prírodnú formu turizmu. Združenie tiež plánuje vytvoriť jedno trvalé pracovné miesto, a to na pozícii pracovníka údržby jazdeckých trás.

Na realizáciu projektu bude môcť OZ Partnerstvo Muránska planina Čierny Hron čerpať z plánu obnovy 271 350 eur. Ministerstvo životného prostredia SR z plánu obnovy podporilo na území NP Muránska planina v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu 15 projektov v celkovej sume viac ako 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporil envirorezort s rovnakým cieľom aj v NP Poloniny.

debata chyba
Viac na túto tému: #kone #Muránska planina #jazdectvo