Správa PIENAP-u upozorňuje na vyvrátené stromy i práce na Pieninskej ceste

Správa Pieninského národného parku (PIENAP) v posledných dvoch týždňoch odstraňovala z turistických chodníkov popadané stromy a skalné sute. Upozorňuje preto turistov, aby pri plánovaní svojich túr mysleli na to, že po silnom vetre, prípadne pod váhou snehu, môže dôjsť k vyvráteniu ďalších stromov.

26.01.2023 11:00
debata

„Návštevníkov žiadame, aby si z dôvodu vlastnej bezpečnosti počas silného vetra plánovali trasy po turistických chodníkoch mimo lesných porastov a pri pohybe v teréne boli opatrní. Zároveň žiadame, aby návštevníci, v snahe obísť popadané stromy alebo ich časti, zvážili svoje možnosti a zbytočne neriskovali,“ uvádza Správa PIENAP-u.

Ochranári tiež upozorňujú návštevníkov národného parku na obmedzenia týkajúce sa pohybu na turistickej trase v prielome Dunajca. Na Pieninskej ceste, spájajúcej obce Červený Kláštor, Lesnicu, poľskú Szczawnicu a susedný Pieniński Park Narodowy, aktuálne prebiehajú rekonštrukčné práce telesa cesty a oporných múrov.

„S tým je spojený zvýšený pohyb osobných a nákladných vozidiel, stavebných strojov a stavebná činnosť na tejto trase. Z uvedeného dôvodu žiadame turistov o pochopenie, ohľaduplnosť a trpezlivosť, aby rešpektovali pokyny pracovníkov stavebnej firmy na úsekoch, kde dochádza k obmedzeniam z dôvodu rekonštrukčných prác,“ dodáva Správa PIENAP-u s tým, že práce potrvajú až do konca augusta. V marci a apríli je plánovaná úplná uzávera Pieninskej cesty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pieniny #PIENAP