Chystáte sa vo februári na svahy? Možno vám plány škrtne štrajk zamestnancov lyžiarskych stredísk

Dva z najväčších odborových zväzov zastupujúcich zamestnancov francúzskych lyžiarskych stredísk plánujú od 31. januára „neobmedzený“ štrajk. Pracovníci chcú protestovať proti dôchodkovým reformám, novým platovým a pracovným podmienkam.

29.01.2023 06:00
debata

Štrajk by mohol spôsobiť problémy lyžiarom, ktorí majú vo februári v pláne výlet na hory. Toto obdobie je jedným z najrušnejších v roku a ochromenie stredísk by prinieslo okrem sklamania lyžiarom aj značné výpadky v príjmoch majiteľov.

Vo Francúzsku trvá zimná dovolenková sezóna od 4. februára do 4. marca, keď sú polročné prázdniny, a státisíce ľudí sa v tomto období rozhodnú vyraziť na svahy.

vrchol, Francuzsko, lanovka, Aiguille du Midi, Chamonix, hory Čítajte viac O pár rokov s tým bude koniec... koniec lyžovania v horách, ako ho poznáme

Force Ouvrière (FO), ktorá zastupuje prevádzkovateľov lyžiarskych vlekov, vydala oznámenie, že od 31. januára vstupujú jej členovia do neobmedzeného štrajku. Pridala sa aj organizácia Confédération Générale du Travail (CGT), ktorá zastupuje aj sezónnych pracovníkov.

To však nevyhnutne neznamená, že štrajk bude pokračovať aj po 31. januári. Šéf odborového zväzu FO Eric Becker vo vyhlásení uviedol, že podľa súčasného plánu budú 1. februára lyžiarske vleky fungovať normálne.

Ak však nebudú splnené ich požiadavky na lepšie mzdy a pracovné podmienky a nerozptýlia sa ich obavy z dôchodkových reforiem, pravdepodobne pridajú zamestnanci lyžiarskych stredísk ďalšie dni štrajku. Odbory chcú tlačiť na vládu, aby o týchto otázkach rokovala.

Peking, olympiáda Čítajte viac Hostili olympiádu, dnes sú z nich desivé ruiny. Takto skončili niektoré športoviská

Becker pre britský denník The Times povedal, že sa rozhodli zvolať štrajk počas februárových sviatkov, „pretože počas tohto obdobia sa viac počúvajú požiadavky“.

CGT vyzvala na „obzvlášť dôraznú akciu“ počas Svetového pohára v lyžovaní, ktorý sa koná v Courchevel a Méribel od 16. do 20. marca.

Prečo štrajkujú pracovníci lyžiarskych stredísk?

Táto akcia je súčasťou rozsiahlych štrajkov po celom Francúzsku na protest proti dôchodkovým reformám a zvýšeniu veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Viac ako 1 milión ľudí sa 19. januára zúčastnilo na pochodoch vo viac ako 200 mestách, čo narušilo dopravu, výučbu v školách a chod krajiny. Na niektorých železničných tratiach premával len jeden z 10 spojov.

Taliansko, Sardínia, ulica, dovolenka, Stredomorie, mesto, dedina, cestovanie Čítajte viac Taliansko vám núka 15 000 eur, ak sa presťahujete na druhý najväčší ostrov Stredomoria

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #štrajk #lyžiarske strediská