Plán udržateľnej mobility regiónu Vysokých Tatier: Jeho podobu môžu usmerniť aj obyvatelia

Príprava Plánu udržateľnej mobility regiónu Vysokých Tatier pokračuje. Ide o strategický dokument, ktorý na základe analýz súčasného stavu a trendov vývoja definuje budúce potreby v oblasti dopravnej infraštruktúry pre obdobie rokov 2030, 2040 a 2050. Pomôcť pri tom môžu aj samotní obyvatelia regiónu, a to vyplnením anonymného dotazníka zverejneného na internetovej stránke mesta Vysoké Tatry. Jeho výsledky budú použité na doplnenie analýzy súčasného stavu konkrétnych oblastí dopravy. Zároveň pomôžu pri vytváraní návrhov.

01.02.2023 10:00
debata

„Plán udržateľnej mobility regiónu Vysokých Tatier predstavuje komplexný strategicky dokument, ktorým sa vymedzujú základné strednodobé a dlhodobé ciele v oblasti rozvoja dopravnej infraštruktúry, stanovujú sa priority rozvoja a identifikujú sa opatrenia a zdroje na ich dosiahnutie,“ informuje na internetovej stránke mesta Prešovský samosprávny kraj, ktorý dokument pripravuje.

Udržateľná mobilita regiónu znamená vytvorenie takých podmienok, ktoré okrem iného zabezpečia bezproblémové cestovanie, teda kvalitnú a modernú dopravu pre domácich aj návštevníkov.

Zvýšiť by sa mal aj podiel na využívaní verejných druhov dopravy a redukovanie individuálnej automobilovej dopravy. Zároveň kraj v minulosti v tejto súvislosti poukázal aj na využitie ekologickej dopravy a zavádzanie riešení takzvanej smart, teda inteligentnej dopravy.

Podľa primátora Vysokých Tatier Jozefa Štefaňáka sa takýmto spôsobom bude riešiť doprava komplexne. Zahŕňať bude podľa jeho slov statickú, dynamickú aj hromadnú dopravu. „Musí to byť súbor opatrení, ktoré na seba budú nadväzovať,“ povedal.

Poukázal zároveň na to, že problém s dopravou nie je len v Tatrách, ktoré sú turistickou destináciou. „Všetky mestá dookola idú riešiť dopravu. Je potrebné to do budúcnosti nastaviť, pretože situácia začína byť v niektorých okamžikoch neúnosná,“ skonštatoval. Podľa jeho slov chcú vyriešením problému s dopravou, a teda aj parkovaním, zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb návštevníkom aj dovolenkárom.

Na problém so statickou dopravou vo Vysokých Tatrách poukázal pred časom počas ich návštevy aj minister životného prostredia Ján Budaj. „My, ochranári, máme víziu, že by sa pozdĺž železnice v tých nižších polohách, vybudovalo minimálne jedno veľké záchytné parkovisko, ktoré by odbremenilo Tatry,“ poznamenal. Podľa neho je potrebné dosiahnuť dobré dopravné riešenia, aby sa ľudia nesnažili dostať autom až po zjazdovku či inú atrakciu, a teda poskytnúť im inú alternatívu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry