Najvyššie položenú zjazdovku na Slovensku už otvorili. Nie je však pre všetkých

Po dňoch sneženia a nepriaznivého počasia v pondelok v stredisku Tatranská Lomnica otvorili najvyššie položenú, čiernu zjazdovku v Lomnickom sedle. Riaditeľ horského strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský informoval, že na zjazdovke, ktorá je odkázaná výlučne na prírodný sneh, je ho teraz v prieme takmer dva metre. „Zjazdovku sme pripravili v nedeľu, keď svah otestovala aj Horská záchranná služba a dostali sme zelenú na otvorenie,“ dodal.

07.02.2023 12:17
debata

V minulej zimnej sezóne bolo Lomnické sedlo otvorené pre lyžiarov 101 dní, lyžovalo sa od 27. januára sa do 8. mája.

Jasná Nízke Tatry Lyžovanie Stredisko Svah Zasnežovanie Z Čítajte viac Lacná lyžovačka? Tu je 6 najlepších európskych stredísk, na 1. mieste žiari slovenské

„Výnimočný bol pandemický rok 2021, keď sezóna trvala šesť dní, otvoriť ju stredisko mohlo kvôli obmedzeniam až 7. mája a lyžovačka sa skončila 12. mája,“ pripomenul hovorca prevádzkovateľa lyžiarskeho strediska Marián Galajda. Keďže zjazdovka je závislá iba na prírodnom snehu, jej otvorenie sa podľa jeho slov vždy posúvalo podľa množstva snehu.

Čierna zjazdovka je dlhá 1 240 metrov, lyžiarov čaká prevýšenie 490 metrov. Slavkovský upozornil, že zjazdovka je určená v prvom rade pre dobrých lyžiarov.

Lyžiarska trať z Lomnického sedla na Skalnaté Pleso a odtiaľ ďalej po červených zjazdovkách zo Skalnatého Plesa až do Tatranskej Lomnice má 5,5 kilometra. Je najdlhšou tatranskou zjazdovkou s celkovým prevýšením 1 300 metrov.

vrchol, Francuzsko, lanovka, Aiguille du Midi, Chamonix, hory Čítajte viac O pár rokov s tým bude koniec... koniec lyžovania v horách, ako ho poznáme
debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdovka #Lomnické sedlo