V Žiari otvorili stredisko Horskej záchrannej služby

V Žiari (okres Liptovský Mikuláš) otvorili oblastné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS) v Západných Tatrách. Informoval o tom dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec, ktorý sa na otvorení zúčastnil.

14.02.2023 09:00
debata

Podľa neho je dôležité vytvárať zázemie záchranným zložkám, pretože nikdy neboli budované v takom štandarde, aký by si rezort vnútra predstavoval. Mikulec verí, že sa v budúcnosti podarí vybudovať takýchto budov viac.

Ako uviedol náčelník oblastného strediska HZS Západné Tatry Roman Švanda, táto oblasť je jedna z najlavínoznejších na Slovensku. „Každý jeden svah v týchto horách je poznačený nejakou tragédiou. Som rád, že máme možnosť otvoriť zázemie pre horských záchranárov, a to nielen pre profesionálnych, ale aj pre tých dobrovoľných," dodal Švanda.

„Zamestnanie horského záchranára nie je len prácou, ale aj poslaním. Zachraňujú ľudské životy pomáhajú ľuďom, ktorí majú radi hory," uviedol Mikulec a súčasne sa poďakoval všetkým horským záchranárom za odvádzanú prácu.

Spomenul tiež horských záchranárov, ktorí zasahujú v Turecku. „Situácia je tam veľmi náročná, ale odvádzajú úžasnú prácu. Podarilo sa im zachrániť 12 ľudí, ktorí boli odovzdaní do starostlivosti," dodal Mikulec.

debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba