Záchranári zasahovali pri úrazoch na svahoch počas víkendu 17-krát: Zrážok lyžiarov pribúda

Zrážok lyžiarov na svahoch pribúda. Až 17-krát zasahovali počas uplynulého víkendu záchranári Tatranskej horskej služby (THS) – dobrovoľného zboru v lyžiarskych strediskách v regióne Tatier. Informoval o tom ich predseda František Mrázik. Záchranári tak apelujú na lyžiarov a snoubordistov a pripomínajú im, že dobré snehové podmienky a počasie nie sú všetko.

15.02.2023 07:00
Donovaly, lyže,  lyžovanie, sneh, zima, Foto: ,
Snoubordovanie na Donovaloch. Ilustračné foto.
debata

„Prispôsobte svoju jazdu nielen svojim schopnostiam, ale aj množstvu lyžiarov na svahu. Lyžovanie na zjazdovkách je veľmi podobné dopravnej situácie na cestách, no s tým rozdielom, že na zjazdovkách je počet airbagov, ktoré vás môžu zachrániť od nepríjemných zranení, nulový,“ upozornili dobrovoľní záchranári.

Tí počas víkendu ošetrovali v menších strediskách najčastejšie úrazy spôsobené pádom na lyžiach. V sobotu v Ski Centre Strachan v Ždiari to bol napríklad úraz kolena slovenskej lyžiarky, po ktorom nasledoval úraz 20-ročného slovenského lyžiara, ktorý podľa Mrázika pri páde počul prasknutie v oboch kolenách.

V nedeľu si v stredisku pri lyžovaní poranil ďalší lyžiar lakeť.

V ďalšom stredisku v Ždiari na Strednici sa úrazy víkendu vyhli. „Prekvapivo počas pracovného týždňa zaznamenali záchranári úrazy každý deň.

Väčšinu z nich predstavovali poranenia kĺbov dolných končatín,“ skonštatoval predseda dobrovoľných záchranárov.

Na Štrbskom Plese a v Bachledovej doline evidovali počas víkendu viac ako desať úrazov. „Alarmujúce je, že v oboch strediskách viac ako 80 percent úrazov bolo zapríčinených zrážkou dvoch lyžiarov,“ zhodnotil Mrázik.

Pri zrážke lyžiara a snoubordistu v Bachledovej doline si 23-ročný slovenský lyžiar narazil ruku a hlavu a utrpel reznú ranu na ľavom stehne. Zasahovať musel aj vrtuľník.

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka #snoubordista #lyžiari #úrazy