Lyžovanie umiera: Strediská lákajú na suché sánkovanie či ľadové alpské surfovanie

Hoci aktuálne je snehu na horách dosť, začiatok zimy vyzeral v lyžiarskych strediskách, ktoré sú zvyknuté na záľahy bielej pokrývky, smutne. A s ďalším otepľovaním bude takýchto epizód aj celých zím čoraz viac. Strediská zimných športov už nebudú stačiť zasnežovať svahy technickým snehom, a tak sa mnohé zamýšľajú, aké nové atrakcie vedia ponúknuť turistom.

15.03.2023 06:00
lyžovanie, Foto: ,
Atléti si prezerajú malý pás snehu, kde budú súťažiť v alpskom lyžovaní, pretekoch Svetového pohára v slalome mužov, v nemeckom Garmisch Partenkirchene, v stredu 4. januára 2023. Matka príroda a globálne otepľovanie rozhodujú o tom, kedy a kde organizovať lyžiarske preteky, nie Medzinárodná lyžiarska federácia.
debata (1)

Túto sezónu mnohé európske lyžiarske strediská bojovali s nedostatkom snehu v dôsledku neobvykle vysokých teplôt a výdatných zrážok.

Len vo Francúzsku sa musela polovica svahov zatvoriť. Krajina zažila v decembri najteplejšie počasie od roku 1997 s teplotami o sedem alebo osem stupňov vyššími, ako je sezónna norma.

Podobným problémom s prudko stúpajúcimi teplotami, ktoré roztápali sneh, čelilo aj Švajčiarsko a Rakúsko, aj tam ostali svahy holé a lyžiari sklamaní.

A teplé zimy budú pokračovať, mierne teploty cez Vianoce a Nový rok sú a budú čoraz bežnejšie. Podľa štúdie Univerzity v Grenobli sa od roku 1951 pre nedostatok snehu zatvorila takmer polovica zo 169 francúzskych lyžiarskych stredísk.

Mnohé strediská sa preto snažia poskytnúť dovolenkárom alternatívnu zábavu a prilákať ich aj bez lyží.

vrchol, Francuzsko, lanovka, Aiguille du Midi, Chamonix, hory Čítajte viac O pár rokov s tým bude koniec... koniec lyžovania v horách, ako ho poznáme

Malý, ale šikovný

Malé lyžiarske stredisko Métabief, schované vo francúzskom regióne Jura, 45 minút od Lausanne, je priekopníkom v boji proti klimatickým zmenám.

Bolo to prvé francúzske lyžiarske stredisko, ktoré zorganizovalo klimatickú štúdiu s Le Centre d’Etudes de la Neige (Centrum pre snehové štúdie) v Météo-France.

Jeho relatívne nízka nadmorská výška – 1 463 metrov nad morom – pravdepodobne spôsobí, že po roku 2035 sa tu už nebude dať lyžovať.

Namiesto toho, aby Métabief čakal na nejaký zázrak, vzal veci do vlastných rúk a už teraz ponúka celý rad aktivít, ktoré nie sú priamo závislé od snehu: celoročnú sánkarsku dráhu, zimnú horskú cyklistiku, jaskyniarstvo a jazdy na koni so sprievodcom.

Ľudia lyžujú na páse snehu neďaleko rakúskeho... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
lyžovanie Ľudia lyžujú na páse snehu neďaleko rakúskeho Schladmingu v piatok 6. januára 2023. Matka príroda a globálne otepľovanie majú rovnaký vplyv na to, kedy a kde sa budú konať lyžiarske preteky, ako Medzinárodná lyžiarska federácia. Teplé počasie a nedostatok snehu zmarili na začiatku tejto sezóny takmer mesiac pretekov.

Dravce či zimné surfovanie

Lyžiarske strediská ako Métabief v celej Európe rozširujú svoje letné aktivity, aby udržali dopyt návštevníkov počas teplejších zimných mesiacov. Horská cyklistika a pešia turistika sú bežné, ale niektoré regióny rozmýšľajú aj mimo rámca, aby poskytli nezvyčajnejšiu zábavu.

Francúzske Morzine láka na prechádzku s orlami. Vo výške 1500 metrov nad morom organizuje ochranca zvierat Jacques-Olivier Travers sokoliarske predstavenia s najväčšími európskymi dravými vtákmi.

Predstavujú tu život sov snežných, ponúkajú možnosť kŕmiť obrovské kondory či vydať sa na túru s Fletcherom, orlom morským krúžiacim nad hlavou.

Vo Švajčiarsku sa môžu surferi takmer po celý rok vydať na vlny v zálive Alaïa. Len 45 minút jazdy od Verbieru sa nachádza jazero, ktoré láka na surfovanie od začiatku februára do polovice decembra, takže v prípade slabej zimy môžu návštevníci vymeniť lyže za dosku. Voda má však medzi 5 a 10 °C, takže na toto dobrodružstvo bude potrebný poriadny neoprén.

Banská Štiavnica Čítajte viac Šesť zastavení na najkrajších slovenských kalváriách: Takéto tajomstvá ukrývajú

Festivaly aj meditácia

Vo Francúzsku, Švajčiarsku a Rakúsku sa koná množstvo kultúrnych podujatí. Túto sezónu sa v Les Gets vo Francúzsku konalo najväčšie svetové frankofónne komediálne podujatie.

Zimné hudobné festivaly zaznamenali obrovský úspech – od eklektického festivalu Rock The Pistes v Portes du Soleil až po Polaris pre fanúšikov elektroniky vo Verbier.

V Rakúsku láka Top of the Mountain viac ako 20 000 návštevníkov do Ischglu na svoje polročné koncerty; predchádzajúcimi headlinermi boli Robbie Williams, Katy Perry a Elton John.

Ďalším spôsobom, ako prilákať návštevníkov, je umenie. Grove Gallery vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Villars-Sur-Ollon zaznamenala pri svojom spustení koncom decembra vysokú návštevnosť. Nedostatok snehu popohnal ľudí obdivovať diela medzinárodných umelcov, ale aj na workshopy jogy a meditácie.

teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Vtáky padajú z neba, koníky sa varia v mori: Kuvajt bude o pár rokov neobývateľným Grónsko, ľadovec Čítajte viac Keď sa 2 kilometre hrubý ľadovec roztopí, zmetie milióny. Hladina oceánov stúpne o 7 metrov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #lyžiarske strediská