Tatrám oteplenie neuškodilo, podmienky prajú prázdninujúcim

Vysoké Tatry patria počas tohto týždňa návštevníkom zo západného Slovenska, ktorí sem prišli stráviť jarné prázdniny. Tie už spomedzi troch týždňov tradične bývajú aj najsilnejšie. Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková potvrdila, že ubytovatelia storná či rušenie pobytov po náhlom celoslovenskom oteplení počas víkendu neevidujú. Práve naopak, v Tatrách sú podľa jej slov aj naďalej stabilné snehové podmienky a lyžiarske svahy upravované.

25.02.2023 09:00
debata

Veľký záujem o lyžovačku potvrdil aj hovorca prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách Marián Galajda, a to nielen zo strany slovenských, ale aj poľských prázdninujúcich. „Kým Poliakom sa prázdniny končia, Slovákom sa začali. Sú to dva najčastejšie jazyky, ktoré je aktuálne v Tatrách počuť,“ poznamenal. Podmienky na lyžovačku sú podľa jeho slov výborné. „Vo Vysokých Tatrách máme na zjazdovkách v priemere takmer 80 centimetrov snehu, na najvyššie položenej zjazdovke v Lomnickom sedle ešte o meter viac,“ informoval.

Ubytovatelia už v prvej polovici januára tohto roka hlásili takmer 50-percentnú obsadenosť na obdobie jarných prázdnin, tesne pred ich začiatkom to bolo na úrovni približne 70 percent. Práve prázdniny západoslovenského kraja bývajú podľa Blaškovej najsilnejším obdobím, pričom mnohé ubytovacie kapacity sú v daný týždeň rezervované na takmer 90 percent. „Západniari k nám cestujú cez prázdniny najmä za snehom, ktorého je v horách stále dosť,“ skonštatovala Blašková.

Podľa spätnej väzby od ubytovateľov sa začal tento rok vynikajúco a trend rastúcej návštevnosti pokračuje aj počas prázdnin. „Evidujeme stále zvýšený záujem o informácie ohľadne ubytovania v regióne, ale zároveň sa turisti dopytujú aj na poistenie na horách, atrakcie a program po lyžovačke,“ doplnila výkonná riaditeľka OOCR, podľa ktorej sa už na druhej strane v regióne naplno pripravujú aj na jarné a letné mesiace.

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka