Na jubilejnom ročníku Bielej stopy očakávajú 950 pretekárov z 11 krajín

Na Skalke pri Kremnici sa už na budúci víkend 4. a 5. marca uskutoční jubilejný 50. ročník Bielej stopy spojený s Majstrovstvami Európy v lyžiarskom maratóne 2023 Euroloppet. Organizátori očakávajú približne 950 pretekárov z 11 krajín, informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj - Turizmus Zuzana Jóbová.

01.03.2023 09:00
debata

„Biela stopa vychádza a pokračuje v tradícii najväčšieho, najmasovejšieho zimného športového podujatia na Slovensku. Prvý ročník pretekov Bielej stopy, ešte pod názvom Biela stopa SNP, sa konal už v roku 1974. Počet účastníkov od založenia pretekov každoročne stúpal až na 7583 v roku 1985. V súčasnosti sa podujatie etablovalo do medzinárodných štruktúr Euroloppet a je priamo prepojené s 15 masovými podujatiami totožného typu z 11 krajín,“ konštatovala Jóbová.

Každý účastník Bielej stopy je zároveň účastníkom majstrovstiev Európy. Bežcov na lyžiach v nadmorskej výške 1231 m n. m. čakajú tradičné preteky voľným štýlom na 50 a 25 km, 30 km klasickou technikou, ale aj špeciálne trate pre kategóriu junior. Novinkou tohto roku je štafetová disciplína dvojíc (30 + 20 km) voľnou technikou.

Ambasádormi 50. ročníka Bielej stopy sú významné osobnosti slovenského športu a bežeckého lyžovania Pavol Hurajt, Martin Bajčičák, Alena Procházková a Ján Hazucha.

„Biela stopa má nezameniteľnú atmosféru. Je významným podujatím behu na lyžiach, ktoré sa organizuje už polovicu storočia v blízkosti stredu Európy a zároveň prepája niekoľko generácií bežkárov. Sme radi, že sa dočkala okrúhleho jubilea a dnes sa prezentuje ako uznávané podujatie bežeckého lyžovania európskeho charakteru,“ zdôraznil organizátor a predseda TJ Biela stopa Slavomír Hrúza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Biela stopa #skalka pri kremnici