Útulňa Jozefa Maka v Malých Karpatoch už čoskoro začne slúžiť turistom

Už onedlho začne slúžiť diaľkovým turistom v Malých Karpatoch v lokalite Mihalinová pri obci Dobrá Voda nová moderná turistická útulňa Jozefa Maka. Je situovaná v blízkosti Cesty hrdinov SNP, najdlhšej turistickej trasy na Slovensku, neďaleko križovatky červenej značky so žltou. Na jej vzniku spolupracovali subjekty verejného a občianskeho sektora, informoval o tom Martin Palkovič z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj.

11.03.2023 13:00
debata

Útulňa je výsledkom partnerstva KOCR, Trnavského samosprávneho kraja, občianskeho združenia KST Hikemates, Lesov SR, š. p., závod Karpaty, Štátnej ochrany prírody SR, Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a Klubu slovenských turistov. Podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča práve takéto zariadenie v Malých Karpatoch doteraz veľmi chýbalo.

„Teším sa, ako odštartujeme najbližšiu turistickú sezónu s novou a modernou útulňou,“ povedal. V prvej etape pripravovala stavebná firma v dielni smrekové drevo, ktoré je hlavným stavebným materiálom. Aktuálne sú jednotlivé súčasti pripravené na zmontovanie a vo výrobnej hale vo Vrbovom čakajú na lepšie počasie. „Rozbahnený terén nám v týchto dňoch nedovoľuje pokračovať priamo na mieste, sme však pripravení začať hneď, ako to bude možné,“ uviedol Marián Fabian z realizátorskej spoločnosti IDeal.

„Našou úlohou je zatraktívňovať destináciu Trnavský kraj, zlepšovať podmienky pre návštevníkov, podporovať a rozvíjať partnerstvá. Útulňa Jozefa Maka je práve takýmto projektom,“ doplnila riaditeľka KOCR Agáta Mikulová.

Architektonický návrh útulne vzišiel z verejnej súťaže. Autormi návrh sú Matthias Arnould, Robert Provazník a Michaela Vatraľová. V podkroví dvojpodlažného objektu prenocujú štyria až šiesti turisti.

V prípade potreby môže rovnaký počet ľudí spať aj na spodnom podlaží, ktoré by však malo primárne slúžiť ako komunitný priestor. Vo vnútri nájdu návštevníci piecku s varnou platňou a oceľovou rebrinou na sušenie mokrých topánok a ponožiek. Veľké pásové okno poskytne výhľad do bukového lesa.

debata chyba
Viac na túto tému: #útulňa