Na Donovaloch má pribudnúť gravitačná lanová kĺzačka za 1,5 milióna eur

Novú atrakciu v podobe gravitačnej lanovej kĺzačky „Zipline“ chce v rekreačnom stredisku Donovaly vybudovať spoločnosť Goimpex Bratislava, a.s., v ktorej jediným akcionárom je predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

10.03.2023 08:00
debata

Podľa zámeru, ktorý firma predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), sú predpokladané náklady na vybudovanie kĺzačky 1,5 milióna eur.

Investor chce lanovku začať stavať do troch mesiacov od právoplatnosti stavebného povolenia, pričom výstavba by mala trvať dva mesiace. Prevádzku lanovej dráhy budú zabezpečovať najmenej dvaja stáli zamestnanci.

Lanovú kĺzačku bude tvoriť oceľové lano napnuté medzi nástupnou a výstupnou stanicou, po ktorom sa budú spúšťať lanové kĺzačky. Zariadenie je navrhnuté vo verzii SmartRun s dvomi nosnými lanami. Súčasťou bude aj podporné lano, ktoré slúži pre prenos dát a sú na ňom inštalované signalizačné balóny a zviditeľňovacie prvky na odkloňovanie vtákov.

„Vrcholová – nástupná stanica lanovky bude umiestnená pod hrebeňom Novej hole západne od vrcholovej stanice sedačkovej lanovky Nová hoľa v nadmorskej výške 1 363 metrov,“ popisuje investor s tým, že údolná – výstupná stanica bude umiestnená v údolnej časti strediska v časti Záhradište pri miestnej komunikácii medzi rekreačným objektom Smrekovec a Panorama v nadmorskej výške 981 metrov.

Výstavbu plánuje investor zabezpečiť dodávateľsky, pričom natiahnutie lán lanovky si vyžiada pomoc vrtuľníka.

Spoločnosť Goimpex Bratislava, a.s. bola podľa Obchodného registra SR založená v roku 1998, má základné imanie 33 200 eur. Jediným akcionárom firmy je predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Podľa serveru finstat.sk mala spoločnosť v roku 2021 celkové výnosy vyššie ako 4,2 milióna eur a zisk takmer 714-tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donovaly #zipline