Najväčšie lyžiarske stredisko Ukrajiny je stále otvorené: Takto to tam počas vojny vyzerá

Hoci je Ukrajina pod paľbou ruských vojsk, niektoré miesta si dokázali zachovať svoj bežný rytmus a budia dojem normálnosti a pomáhajú ľuďom na chvíľu zabudnúť na hrôzy vojny.

16.03.2023 06:00
lyžiarske stredisko, lyžovanie, lyžovačka,... Foto:
Vlek a zjazdovka s lyžiarmi, lyžiarske stredisko Bukovel.
debata (19)

Ďaleko od bojovej línie vítajú v horskom stredisku Bukovel turistov farebné značky a maskoty. Je to najväčšie lyžiarske stredisko na Ukrajine a ako píše Euronews od začiatku konfliktu až doposiaľ je stále otvorené.

A to napriek nedostatku zahraničných návštevníkov a zásob. Deväťdesiatdeväť percent tamojších zákazníkov tvoria teraz Ukrajinci, pred vojnou sem prichádzalo asi 30 percent lyžiarov zo zahraničia.

Lyžiarom núka spôsob, ako nájsť aspoň na chvíľu pokoj a oddych od ťažoby ničivej vojny. No napriek optimizmu sú aj tu viditeľné dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu.

ľadovce, hory, sneh, Himaláje, hory, kopce, zima, Čítajte viac Lyžiarske stredisko Bukovel sa premenilo na luxusný úkryt pred bombami

Poplachy z domu

Horské stredisko Bukovel sa rozprestiera na západe Ukrajiny, je obklopené zelenými lesmi Karpát. Toto najväčšie lyžiarske centrum v krajine láka lyžiarov na 75 kilometrov zjazdoviek a 17 vlekov.

Posledné dni nastúpilo oteplenie, a tak topiaci sa sneh na svahoch pravidelne dopĺňajú snežné delá, aby mohla lyžovačka pokračovať. A ona skutočne aj pokračuje.

Horské chatky a hotely sú romanticky pokryté mäkkou pokrývkou, v noci žiaria na strechách svetielka, z barov sa rozlieha rezká hudba. Hoci po stredisku počuť zdanlivo bezstarostný smiech, miestnych lyžiarov vracajú do krutej reality pravidelné hlásenia v mobiloch, ktoré oznamujú poplachy v ich stovky kilometrov vzdialených domovoch.

Telefóny im aj počas lyžovačky pípajú trikrát či štyrikrát denne a upozorňujú na hroziace nebezpečenstvo a nutnosť úteku do úkrytu, a tak hneď kontrolujú svoje rodiny a známych.

Aj v Bukoveli sa občas ozývajú sirény, no ľudia sa ich snažia ignorovať a lyžiarske vleky neprestávajú fungovať.

Bez lyží a búnd

Aj keď má Bukovej svojich návštevníkov, za posledný rok ich je prirodzene menej ako pred vojnou. A tí, čo predsa prišli, sú vďační za túto možnosť.

Obsadená je len jedna zo štyroch alebo piatich sedačiek lyžiarskeho vleku, stavebný ruch na mnohých hoteloch zamrzol.

Väčšinu lyžiarov tvoria ženy a deti, muži sú tu len tí, čo boli oslobodení od vojenskej povinnosti. Turistický ruch letoviska od invázie klesol o 90 percent.

Problém je aj s nedostatkom vybavenia. Krátko po vypuknutí konfliktu ruský raketový útok v blízkosti skladu lyžiarskeho oblečenia pri Kyjeve zničil väčšinu zásob lyžiarskych výstrojov, búnd, topánok a hrubých ponožiek.

Zahraničné značky sem ďalší nový tovar neposielajú, pretože sa obávajú, že Ukrajinci nebudú môcť platiť.

Jasná Nízke Tatry Lyžovanie Stredisko Svah Zasnežovanie Z Čítajte viac Lacná lyžovačka? Tu je 6 najlepších európskych stredísk, na 1. mieste žiari slovenské vysoké tatry, lyžovanie, lyžovačka, lanovka, zima, sneh Čítajte viac Bude lyžovačka už len pre boháčov? Strediská vypínajú, zužujú, znižujú, no skipasy aj tak dražejú vysoké tatry, lyžovanie, lyžovačka, lanovka, zima, sneh, Čítajte viac Koncom 21. storočia budú na Slovensku prevádzkyschopné iba 2 lyžiarske strediská. Čo na to majitelia?

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #lyžiarske stredisko