Turistický chodník v Prielome Dunajca čaká dočasná uzávera

Turistický chodník v Prielome Dunajca v Pieninách by mal byť od 4. apríla do konca júna tohto roka dočasne uzavretý, a to pre peších turistov aj cyklistov. Dôvodom je aktuálna rekonštrukcia chodníka. Informovala o tom Horská služba Pieninského národného parku na sociálnej sieti. Tá už teraz pripomína turistom, aby vzhľadom na vykonávané práce dbali o opatrnosť. Upozornila, že na chodníku a v jeho okolí sa nachádza materiál a technika.

29.03.2023 09:00
debata

Možnú uzáveru chodníka avizovala ešte v januári tohto roka Správa Pieninského národného parku (PIENAP).

Na Pieninskej ceste, spájajúcej obce Červený Kláštor, Lesnica a mesto Szczawnica spolu s poľským národným parkom, totiž pokračujú vlani začaté rekonštrukčné práce za viac ako 1,9 milióna eur s DPH.

Projekt s názvom Zvýšenie atraktivity poľsko-slovenského pohraničia v Pieninách prostredníctvom modernizácie existujúcej turistickej infraštruktúry je financovaný z fondov Európskej únie v rámci programu Interreg Poľsko – Slovensko.

Zahŕňa stavebné úpravy samotnej cesty v celkovej dĺžke 7 980 metrov, rovnako aj sanáciu 27 oporných múrov a dvoch mostov. Okrem toho pribudne deväť prístreškov a informačných tabúľ a 22 zrubových lavičiek.

Pieninská cesta, pôvodne lesná cesta okolo Dunajca, slúži ako turistický chodník pre široké spektrum návštevníkov. Je jedným z dvoch chodníkov, na ktorý je povolený vjazd aj pre cyklistov.

Úsek však už bol opotrebovaný a nebezpečný. Podľa riaditeľa Správy PIENAPu Vladimíra Kĺča ide o najvyťaženejšiu cestu Pienin, obľúbenú u peších turistov aj cyklistov.

„Budeme potrebovať, aby boli turisti chápaví a ohľaduplní k stavebníkom, pôjde o veľkú stavbu, ide o takmer osemkilometrový úsek. Sme si vedomí, že to pre turistov nebude úplne ideálne, ale robí sa to aj pre nich,“ uviedol pre agentúru SITA ešte vlani v októbri pred začiatkom prác.

Podľa Horskej služby PIENAPu prechádzajú Pieninskou cestou počas letnej turistickej sezóny denne stovky až tisíce turistov.

„Na tejto trase prichádza aj k najčastejším úrazom turistov, pri ktorých zasahujú horskí záchranári. Horská služba vníma tento projekt veľmi pozitívne, nakoľko očakávame prínos z hľadiska bezpečnosti, čo sa, dúfame, odrazí aj na zníženom počte úrazov,“ skonštatovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pieniny