Pieninskú cestu v Prielome Dunajca uzatvorili na takmer tri mesiace

Pieninská cesta v Prielome Dunajca je od pondelka pre verejnosť uzatvorená, rovnako aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta. Dôvodom sú pokračujúce rekonštrukčné práce, s ktorými tam začali ešte vlani. Informovala o tom Správa Pieninského národného parku (PIENAP) na sociálnej sieti, podľa ktorej platí uzávera do 30. júna tohto roka.

04.04.2023 09:20
debata

Spomínaný úsek je charakteristický vysokou a celodennou návštevnosťou. „Pohyb turistov neumožňuje vykonávať technicky náročne rekonštrukčné práce, znemožňuje pohyb stavebných strojov, presun materiálov, výkopové práce, úpravu povrchu cesty v celej šírke a podobne,“ vysvetlila ďalší dôvod uzavretia Správa PIENAPu.

Návštevníci územia však môžu využiť alternatívne turistické trasy na území národného parku. „V prípade záujmu pešieho prechodu z Červeného Kláštora do Lesnice, prípadne v opačnom smere, je možné využiť modrú turistickú trasu Červený Kláštor – Cerla – Targov – Lesnica. Po tejto trase je možné presúvať sa aj na bicykli, avšak trasa je vhodná len pre skúsených cyklistov,“ upozornili ochranári z PIENAPu. Zároveň požiadali aj poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu, aby vopred informovali svojich hostí a zákazníkov o uzávere uvedených trás. Návštevníkov územia zase prosia o pochopenie, trpezlivosť a rešpektovanie uvedených obmedzení.

Grónsko, ľadovec Čítajte viac Keď sa 2 kilometre hrubý ľadovec roztopí, zmetie milióny. Hladina oceánov stúpne o 7 metrov

S prácami na Pieninskej ceste, spájajúcej obce Červený Kláštor, Lesnica a mesto Szczawnica spolu s poľským národným parkom, začali vlani. Ide na ne viac ako 1,9 milióna eur s DPH. Projekt s názvom

„Zvýšenie atraktivity poľsko-slovenského pohraničia v Pieninách prostredníctvom modernizácie existujúcej turistickej infraštruktúry“ je financovaný z fondov Európskej únie v rámci programu Interreg Poľsko – Slovensko. Zahŕňa stavebné úpravy samotnej cesty v celkovej dĺžke 7 980 metrov, rovnako aj sanáciu 27 oporných múrov a dvoch mostov. Okrem toho pribudne deväť prístreškov a informačných tabúľ a 22 zrubových lavičiek.

Pieninská cesta, pôvodne lesná cesta okolo Dunajca, slúži ako turistický chodník pre široké spektrum návštevníkov. Úsek však už bol opotrebovaný a nebezpečný. Podľa Horskej služby PIENAP pritom prechádzajú touto cestou počas letnej turistickej sezóny denne stovky až tisíce turistov.

Chorvátsko, Dubrovník, Čítajte viac Najluxusnejšie mestá sveta: Hviezdia európske destinácie, 10. je Dubrovník
debata chyba
Viac na túto tému: #Pieniny #PIENAP