V mestských lesoch Spišskej Novej Vsi obnovia tri lesné cesty

V lesoch mesta Spišská Nová Ves plánujú rekonštrukciu lesných ciest. Pôjde o cestu Pod Tepličkou, Lanovku a Havraniu dolinu. Tie boli z rôznych dôvodov menej udržiavané, pričom sa po nich odvážalo drevo z lesných porastov, ako aj horniny z prevažne kalamitnej ťažby.

07.04.2023 09:00
debata

Lesy mesta už realizujú verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác, ich celková predpokladaná hodnota je takmer 485-tisíc eur. Ako ďalej vyplýva z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, zákazka je rozdelená na tri časti. Práce budú financovať z eurofondov.

Pre zlý stav ciest sa vozidlá po nich môžu pohybovať len pomaly. „Neúmerne stúpajú náklady na odvoz dreva, dopravné prostriedky sa viac opotrebovávajú, znižuje sa produktivita práce v lesníckych činnostiach, a to nielen v ťažbe, ale i v pestovaní a ochrane lesa,“ uvádza sa vo vestníku.

Pre odstránenie týchto negatívnych javov je preto podľa spoločnosti Lesy mesta Spišská Nová Ves potrebná rekonštrukcia lesných ciest.

Cesty v rámci projektu dostanú nový kryt vozovky, doplnia aj počet výhybní. Rekonštrukciou sa tiež podľa lesov dosiahne vyššia únosnosť vozovky ako celku. „Podstatne sa zlepší prevádzková funkčnosť vozovky, teda schopnosť vozovky umožniť bezpečnú, plynulú, rýchlu a pohodlnú premávku, ktorá je potrebná pri zabezpečovaní úloh pri odvoze dreva, pestovaní a ochrane lesa,“ píše sa ďalej v oznámení.

Zároveň chcú lesy realizáciou projektu zlepšiť a zrýchliť prístup k prípadným požiarom a tiež podmienky pre monitoring a činnosť protipožiarnych hliadok v rámci ochrany lesa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #lesná cesta