Turisti, pozor! Vo všetkých pohoriach aktuálne hrozí toto nebezpečenstvo

Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu vo všetkých slovenských pohoriach. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

08.04.2023 12:08
debata

Hlavný lavínový problém je v pohoriach rôzny. „Vo Fatrách a Nízkych Tatrách možno očakávať na veľmi strmých svahoch s východnou, južnou a západnou orientáciou malé i stredné samovoľné lavíny z mokrého snehu,“ upozornil Chlebovec.

Vo výškach nad 2000 metrov nad morom HZS predpokladá, že teplota vzduchu neprekročí nula stupňov Celzia, tam sú problematické vetrom naviate snehové vankúše a dosky o hrúbke cez 20 centimetrov na juhovýchodných, južných až západných svahoch. Tie sa môžu uvoľniť aj pri malom dodatočnom mechanickom zaťažení.

SLP v tejto súvislosti vyzýva turistov, aby sa v lavínovom teréne pohybovali obozretne.

V poslednej perióde sneženia pribudlo vo Vysokých Tatrách 15 až 20 centimetrov a v ostatných pohoriach päť až desať centimetrov nového snehu, ktorý bol severovýchodným vetrom prenášaný do juhozápadne orientovaných múld a žľabov. Nový sneh je nerovnomerne rozmiestnený.

Zároveň sa ovzdušie na horách výrazne oteplilo, teploty blízko pod nula stupňov Celzia napomáhajú k stabilizácii nánosov nového snehu. Naopak, očakávané teplo s hodnotou nad nula stupňov Celzia a slnečné žiarenie bude spôsobovať lavíny z mokrého snehu. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky približne 1200 metrov nad morom.

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Lavíny #lavínové nebezpečenstvo