Na úpravu tratí na Skalke prispeli dobrovoľníci sumou vyše 17 700 eur

Na Skalke pri Kremnici sa počas uplynulej zimy podarilo prostredníctvom dobrovoľných príspevkov na úpravu tratí určených na bežecké lyžovanie vyzbierať vyše 17 700 eur.

16.04.2023 15:00
debata

Zimná sezóna bežkovania na Skalke odštartovala už začiatkom vlaňajšieho decembra. Obmedzené podmienky na bežecké lyžovanie v Kremnických vrchoch pritom vládli ešte aj v prvých aprílových dňoch.

„Prvý sneh na Skalke nadelil Mikuláš, s úpravou tratí sa začalo 6. decembra, v tom čase bez stopy, len na korčuľovanie. Vianoce už na tom boli horšie, snehu postupne ubúdalo, úpravu doplnilo nahadzovanie na miesta, kde sneh chýbal a na Silvestra bolo nutné sezónu prerušiť,“ skonštatovala Tileschová.

Bežeckú sezónu v Kremnických vrchoch reštartovalo sneženie v prvej polovici januára. Na Skalke a jej najbližšom okolí boli trate upravované denne, pred víkendom sa upravoval celý severný i južný okruh v Kremnických vrchoch. „Za sezónu sme upravili takmer 4000 kilometrov trás, úprava stála približne 16 400 eur,“ dodala Tileschová.

Skalka a jej širšie okolie ponúka návštevníkom približne 100 kilometrov lyžiarskych bežeckých tratí rôznej náročnosti. O ich úpravu sa starajú samosprávy Kremnice a Banskej Bystrice spoločne s dobrovoľníkmi, úpravu tratí finančne podporuje Banskobystrický samosprávny kraj i Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko.

debata chyba