Dolu hlavou zo skalného masívu: Rýchlosť 120 až 160 km/h

Niektorí na chvíľu prižmúria oči, iným sa, naopak, rozšíria zreničky. Tri, dva, jeden... ŠTART! Konečne - LETÍM! Rýchlosť rýchlo stúpa. Čoskoro presiahne 100 km/h. Pokúšate sa nahlas opísať pocity do kamery zavesenej na helme. Mieri vám do tváre, ale vôbec vás nepočuť. V ušiach vám hučí, vietor fackuje líca. Snažíte sa brániť tak, že ich nafúknete.

23.04.2023 09:15
debata (4)

Zzzzz. Jediný zvuk, skôr kvílenie, ktoré kde-tu prenikne vetrom, vám pripomenie trenie kladiek a karabín o oceľové lano, na ktorom visíte. Svištíte ponad skalné údolie na najdlhšej zipline na zemeguli. Vybudovali ju v emiráte Rás al-Chajmá, v horách na severe, neďaleko Jebel Jais (Džabal Ajs), najvyššej hory Spojených arabských emirátov.

VIDEO: Vyskúšali sme najdlhšiu zipline na svete Jebel Jais Flight.

Video
  • Jeden z najsilnejších adrenalínových zážitkov sveta už objavili aj Slováci, najviac ľudí však chodí z Ázie, najmä z Indie.
  • Čo na let potrebujete a kto sa na oceľovom lane z výšky 1 680 metrov nad morom môže spustiť?
  • Čo všetko uvidíte, ako sa budete cítiť?
  • Ako vyzerá príprava, štart a pristátie?
  • Koľko minút trvá let a kde máte počas neho váš mobil, aby ste oň neprišli?
  • Oceľové lano má hmotnosť vyše šiestich ton, natiahnuť a ukotviť ho v skalnom masíve trvalo približne šesť mesiacov.

VIDEO: Na vlastnej koži: Najdlhšia zipline na svete Jebel Jais Flight (celý let).

Video

„Jebel Jais Flight vyskúša denne okolo 175 ľudí,“ hovorí Giovani. „Nedávno sme oslavovali stotisíceho návštevníka.“ Pomáha pritom pri obliekaní výstroja, kontroluje popruhy, okuliare, helmu i kameru na nej. Je z Kostariky. Prišiel pred dvoma rokmi a ostal. Zavolal ho kamarát. „Či sa mi džob páči? Čo je to za otázka? Veď sa pozrite okolo, aký mám office! Kto má krajší?“

Čistý adrenalín. Najdlhšia zipline na svete!

Šup dolu hlavou na lane. Tri minúty, rýchlosť 120-160 km/h. Vyskúšali sme na vlastnej koži let na najdlhšej zipline sveta. Pozrite si ako vysoko a ďaleko nad skalnatým údolím človek letí a na koľkých karabínach visí. Jednu z najvyhľadávanejších adrenalínových atrakcií vybudovali v Jebel Jais, pod najvyšším vrchom Spojených arabských emirátov.

Fotogaléria
Tri, dva, jedna... ŠTART! Pri ,,lete" na...
Pravda bola pritom, vyskúšal ju Jakub Prokeš....
+49Takýto výhľad sa vám naskytne: Skaly, údolie,...

Zhruba o tri minúty a na opačnom konci 2,83 km dlhého lana ma víta Hilary. Prišiel z Kene. „Fajn robota, noví priatelia a skúsenosti,“ vysvetľuje, prečo je tu. „A návštevníci z celého sveta na jednom mieste. S každým sa môžem porozprávať. Je len poludnie a už som sa rozprával s ľuďmi najmenej z tridsiatich krajín.“ Je to vraj, ako keby každý deň cestoval okolo sveta.

Nový dovolenkový tiger. Poznáte ho?

Nové piesočnaté pláže, hotely, ba i celé rezorty. Azúrové more, ale aj dobrodružstvo v horách. Pozrite si, ako sa emirát Rás al-Chajmá mení zo zabudnutého kúta sveta na dovolenkového tigra. Láka nielen na dobré ceny a služby, ale aj svetové atrakcie a zážitky na ziplajnách, bobových dráhach či pri odhaľovaní tajomstiev lovu morských perál.

Fotogaléria
Al Marjan - umelé ostrovy a polostrovy, nové...
Hotel Movenpick na Al Marjan už objavili aj...
+37Najsevernejší zo Spojených arabských emirátov...

Popularitu a vysokú návštevnosť Jebel Jais Flight vysvetľuje aj fakt, že ďalšie podobné ziplajny sú až v Mexiku a Portoriku. Preto sa odporúča, v prípade záujmu, objednať sa vopred. „Bola to významná investícia a nešetrili sme na nej. Chceli sme, aby to bola nielen vzrušujúca, ale aj bezpečná atrakcia pre všetkých návštevníkov. Projekt stál približne 20 miliónov AED, teda okolo 5,4 milióna eur. Bol náročný aj technicky a podieľala sa na ňom aj firma Toro Verde, svetový líder v budovaní zipline zážitkov,“ povedal výkonný riaditeľ Úradu pre rozvoj turizmu emirátu Rás al-Chajmá Raki Phillips v rozhovore pre Pravdu. Ten vznikol počas podujatia Arab Aviation Summit, kde malo naše vydavateľstvo zastúpenie.

VIDEO: 40 km/h na boboch v šortkách a tričku

VIDEO: Pozrite si: Bobová dráha Jais Sledder je najdlhšia v Spojených arabských emirátoch i na celom Stredom východe. Má dĺžku 1840 metrov a jedna jazda trvá zruba osem minút.

Video
TIT-RAK-web-foto Čítajte viac Neznámy kút sveta sa mení na dovolenkového tigra Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Outdoor #Spojené arabské emiráty #atrakcia #adrenalín #extrém #Jakub Prokeš #zipline #ziplajna #Jebel Jais #Jebel Jais Flight #Ras al-Khaimah #Rás al Chajmá #najdlhšia ziplajna