Vstupenky, limity, povolenia: Tento obľúbený taliansky región zavádza pre turistov veľké obmedzenia

Európa sa chystá na ďalšiu silnú sezónu, po korone sa totiž celý svet rozhodol cestovať a vynahradiť si zmeškané roky. Jednou z najnavštevovanejších krajín je Taliansko, ktoré z turizmu silno profituje. Keď však neriadený prílev prevalcuje komfort domácich a začne negatívne ovplyvňovať životy Talianov, je na čase zasiahnuť.

13.05.2023 06:00
debata
Video
Očarujúca horská príroda Talianska láka neúnosné davy turistov. Zdroj: Pixabay.com/Chris Mariotti/EdgarAllanPoets

Sú miesta, ktoré nepotrebujú reklamu a nemusia investovať do zviditeľňovania sa. Jedným z tých „šťastných“ je aj autonómna oblasť Alto Adige, tiež známa ako Bolzano – Južné Tirolsko, na severe Talianska. Nadmerný turizmus prekáža obyvateľom, a tak prišli na rad obmedzenia.

Kraj zaviedol limit najmä pre návštevníkov, ktorí sa tu chystajú prenocovať: obmedzil ich počet na úroveň z roku 2019. Navyše tu platí zákaz otvárania akýchkoľvek nových ubytovacích zariadení, pokiaľ sa niektoré nezavrie.

Región, ktorý hraničí s Rakúskom, je jednou z najznámejších brán do Dolomitov, návštevníci sem prichádzajú, aby videli veľkolepé skalnaté štíty, ktoré pri západe slnka zružovejú, zasnené ľadovcové jazerá a roztomilé tirolské mestečká so skvelou kuchyňou, píše CNN. Provincia je dvojjazyčná, takže sa tu dohovoria aj nemčinári neznalí taliančiny.

Hlavné mesto Bolzano je tiež známe svojím ľadovým mužom Ötzim, prirodzene mumifikovaným telom muža, ktorý zomrel asi pred 5200 rokmi. Jeho telo – spolu s takmer dokonale zachovaným oblečením – má v meste vlastné múzeum.

Mesto Bolzano je tiež známe svojím ľadovým... Foto: SHUTTERSTOCK
BOLZANO, ITALY - APRIL 27, 2016: Reproduction of Oetzi the Similaun Man in the South Tyrol Museum of Archaeology in Bolzano, South Tyrol, Italy Mesto Bolzano je tiež známe svojím ľadovým mužom Ötzim.

Arnold Schuler, ktorý je zodpovedný za cestovný ruch v provincii a ktorý navrhol nový zákon, pre CNN povedal, že „región „dosiahol hranicu“ toho, čo môže prijať.

„Dosiahli sme limit našich zdrojov, máme problémy s dopravou a obyvatelia majú problém nájsť miesto na život,“ povedal s tým, že chcú „zaručiť kvalitu [života] miestnym obyvateľom a turistom“, čo je za posledné desaťročie čoraz ťažšie.

rozprávať, veľa hovoriť, debata Čítajte viac Toto je 7 najrýchlejších jazykov. A taliančina nie je ani v prvej trojke!

V roku 2022 hlásil región 34 miliónov prenocovaní. „V určitých obdobiach roka a v určitých oblastiach to bolo priveľa,“ povedal Schuler pre CNN.

Sektor cestovného ruchu je pre miestnych veľmi dôležitý, pretože tvorí pracovné miesta a poháňa hospodárstvo, ale zdá sa že dosiahli svoj strop, a preto prijali tieto opatrenia, aby zaručili lepšie riadenie toku ľudí a zaručili ubytovanie pre turistov.

Zákon, ktorý bol prijatý v septembri 2022, bráni komukoľvek otvoriť nové ubytovanie (vrátane Airbnb) alebo pridať ďalšie izby bez toho, aby požiadal o povolenie miestny úrad.

Oblasť by sa bez regulácie možno stala len hotelovým a ubytovacím regiónom duchov, keďže mnohé byty a domy sa zmenili na turistické ubytovne a domáci mali problém nájsť si trvalé bývanie.

Región má približne 530 000 obyvateľov a ich počet prevyšuje počet turistických lôžok zhruba o dvoch ku jednej, sú tu však aj oblasti, kde počet turistických lôžok výrazne prevyšuje počet obyvateľov.

Počet Airbnb v regióne sa za posledných päť rokov zvýšil o 400 %.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou

Počet oficiálne registrovaných lôžok od roku 2019 je stanovený na necelých 230-tisíc. Majitelia firiem majú do 30. júna nahlásiť úradom, koľko hostí v roku 2019 skutočne ubytovali – do zoznamu pripočítali rozkladacie pohovky, ktoré sa predtým v oficiálnych číslach neuvádzali.

Konečné číslo bude označovať limit, ktorý nebude možné v budúcnosti prekročiť.

Každý podnik bude mať pevne stanovený počet miestností a každá obec (miestna samospráva) bude mať tiež stanovený súčet všetkých podnikov, ktoré má v pôsobnosti.

S cieľom pomôcť malým podnikom bude medzi obcami Alto Adige pridelených ďalších 7000 „lôžok“, ktoré rozdelia samosprávy podľa vlastného uváženia malým podnikom, ktoré majú kapacitu menej ako 40 hostí. Ďalších 1000 „miest“ bolo vyhradených na pridelenie za výnimočných okolností, ak by si niekto v budúcnosti chcel otvoriť podnik v meste s veľmi nízkou úrovňou cestovného ruchu.

Pompeje, Taliansko Čítajte viac Je to barbar! Turista znesvätil pamiatku stoviek mŕtvych: Polícia ho na mieste zatkla

Ubytovaní turisti a zariadenia ponúkajúce nocľah už spoznali svoje „nové hranice“, no bez ujmy neostanú ani jednodenní návštevníci.

Od roku 2021 je v hlavnej sezóne prístup autom k Lago di Braies (alebo Pragser Wildsee) – nádhernému ľadovcovému jazeru v horách – možný len na rezerváciu. Kto sa chce doviezť k jazeru, musí sa zaregistrovať. Peší turisti zatiaľ obmedzenia nemajú.

Prístup k Alpe di Siusi, alebo v nemčine Seiser Alm – rozľahlej alpskej lúke v tôni hôr – je tiež obmedzený. Cesta k prírodnej atrakcii je pre súkromnú dopravu uzavretá medzi 9. a 17. hodinou, turisti musia presadnúť do verejnej dopravy.

Úradníci avizujú, že pri týchto obmedzeniach neostanú a budú pokračovať v zavádzaní aj na ďalšie oblasti.

A spokojní vraj nie sú len miestni obyvatelia, ale aj turisti, ktorí majú menšie problémy s prístupom, nájdu parkovanie a nájdu aj voľný stôl v reštaurácii.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku Portugalsko, Azenhas do Mar, more, leto, dovolenka, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Rebríček 10 najlacnejších miest na život: 5 z nich nájdete v Európe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko