Posledná nespútaná rieka: Prvý európsky park divokej rieky ponúka rafting, kúpele, plameniaky aj delfíny

Najnovší národný park divokej rieky východnej Európy láka na rafting na divokej vode, chutné jedlo aj termálne kúpele.

15.05.2023 06:00
rieka, Vjosa, hory, meander, príroda, Albánsko,... Foto:
Úžasný západ slnka nad zeleným údolím rieky Vjosa obklopeným skalnatými horami. Idylické údolie rieky v okrese Përmet v južnom Albánsku.
debata

Národný park rieka Vjosa s rozlohou 6 500 štvorcových kilometrov, ktoré zahŕňa divoké vodné toky, dostalo teraz ochranu, ktorú si zaslúži. Tak vznikol prvý európsky park divokej rieky, píše Euronews.

Je to posledná divoká rieka v Európe, kde žije 1110 druhov zvierat a rastlín, z ktorých dvom rastlinným druhom a 13 živočíchom hrozí vyhynutie.

Video
Albánska príroda je očarujúca. Zdroj: Pixabay.com/ SoulMindRelaxa2

Vjosa pramení v Grécku ako Aoös, plynule prechádza cez hranice do Albánska, prevaľuje sa cez balkánske hory a končí sa až v Jadranskom mori.

Preteká cez zelené polia, horské svahy, vytvára pôsobivé kaňony, piesočné ostrovy a točí sa cez očarujúce zákruty.

Krása a význam jej vyslúžili prezývku „Modré srdce Európy“.

Kde je mohutná Vjosa najkrajšia? Zamierte k albánskym miestam Përmet, Tepelenë a Gjirokastër. Z hlavného mesta Albánska Tirany, je to do týchto miest 2,5 až 3,5 hodiny jazdy.

Výhodou je, že všetky sú blízko seba, takže sa dajú ľahko navštíviť naraz. Jednoduché bude nájsť aj ubytovanie, keďže Albánsko je stále pomerne neobjaveným drahokamom.

Përmet: Jazda na koni aj člnkoch

Vjosa vytvára prirodzený biotop. Najlepší spôsob, ako pocítiť skutočnú silu divokej rieky, je rafting. Përmet má množstvo spoločností, ktoré ponúkajú prenájom člnov, vybavenia a organizujú výlety.

Sú tu tiež agentúry, ktoré ponúkajú spoznávanie okolia z konského sedla, na štvornohom zvierati je ľahké navštíviť lesy aj miestne dediny, kde bude odmenou skvelý tradičný albánsky obed.

Ani samotný Përmet, mesto kvetov, netreba obísť. Vydajte sa na potulky jeho ulica, miestni radi hovoria, že „okrem mora v tomto meste nájdete všetko“. Je tu bohatá albánska kuchyňa, ktorá čerpá z bioproduktov pestovaných miestnymi farmármi

Perlou Përmetu je stredoveký osmanský most Kadiut – tyrkysové vody rieky Langarica, ktoré tečú popod most, vytvárajú ohromujúci pohľad. „Kadiut“ znamená Sudcov most (Ura e Katiut) – názov pochádza z legendy, že istý sudca (v turečtine „katiut“) bol odtiaľto zvrhnutý do vĺn.

Ak máte radi dobrodružstvo, vyberte sa ku kaňonu Langarica a k jaskyniam v okolí Petraniku, ktoré sú ideálne na potápanie a kanoing.

Po náročnom programe padne dobre pobyt v prírodných kúpeľoch, ktorých liečivé účinky boli najmä počas komunistickej éry medzi Albáncami mimoriadne populárne a dodnes ich hojne navštevujú.

Môžete navštíviť aj ruiny tábora postaveného počas Osmanskej ríše, uvidíte ich vtedajšie ubytovanie, miesta, kde bývali pacienti, izby na oddych a dokonca aj vane z tej doby.

Tepelena: Termálne kúpele aj zámky

Tepelena je zovretá medzi drsnými horskými masívmi a sama leží na úpätí kopca, odkiaľ ponúka výhľad na sútok riek Vjosa a Drinos.

Tepelenu preslávil aristokrat Ali Pasha Tepelena – svoju kariéru začal ako bandita vykrádajúci obchodné karavány, no skončil ako neľútostný guvernér Osmanov, ktorý vládol na obrovskom území medzi Tepelenou, Gjirokastrou a Ioaninnou.

Jeho bývalý hrad stojí za návštevu, okrem iného ponúkne ďalšie ohromujúce výhľady na rieku Vjosa, v mieste, kde sa spája s riekou Drinos.

Celý kraj je posiaty množstvom čarovných horských dediniek, vodopádov, zrúcanín hradov a jaskýň, takže je tu veľa čo obdivovať aj niekoľkých dní.

Plameniaky aj delfíny

Národný park divokej rieky Vjosa ponúka aj jedinečné miesta, kde sa dajú pozorovať vzácne zvieratá. Lagúna Narta na západnom pobreží Albánska je jednou z najväčších a ekologicky najbohatších lagún v krajine. Keďže je to prírodná rezervácia, zaručene tu uvidíte nedotknutú krajinu.

Medzi najvýznamnejšie voľne žijúce živočíchy obývajúce túto lagúnu patrí plameniak, pelikán dalmatínsky, šakal zlatý a delfín obyčajný.

cestovanie, cestovateľ, turista, letisko, vlaková stanica, dovolenka, vlak, stanica, letenka, lístok, slúchadlá, pas, cestovný pas, termoska Čítajte viac Turistické dane: Prehľad krajín, kde v roku 2023 budete musieť zaplatiť za vstup Albánsko Kukës tunely bunkre komunizmus Čítajte viac Dlhý podzemný tunel z čias komunizmu otvoria turistom, vedie od radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami NEPOUZ, Čierna Hora Čítajte viac Nový hit leta? Čierna Hora vás ohúri kvalitou aj nízkymi cenami, čoskoro pribudnú priame lety

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko