Pre iných životný výkon, pre Kamiho rutina: Nepálčan vystúpil na Everest už rekordných 27 ráz

Nepálsky Šerpa Kami Rita v stredu ráno po dvadsiaty siedmykrát vystúpil na vrchol najvyššej hory sveta Mount Everest, píše agentúra Reuters. Zlomil tak svoj vlastný rekord a prekonal aj rekord svojho krajana 46-ročného Šerpu Pasanga Davy, ktorý na horu po dvadsiaty siedmykrát vyliezol v nedeľu. V tom čase už bol 53-ročný Rita, ktorý prvý úspešný výstup na Everest absolvoval v roku 1994, na ceste.

21.05.2023 08:00
Nepál Everest šerpa Kami Rita Foto: ,
Na archívnej snímke z 20. mája 2018 nepálsky horolezec Kami Rita máva po príchode do Káthmandú. Rita vystúpil po rekordný 27. raz na vrchol Mount Everestu, najvyššej hory sveta v stredu 17. mája 2023.
debata

„Áno, Kami Rita vystúpil na Sagarmathu (nepálsky názov Everestu) po dvadsiaty siedmykrát,“ potvrdil úradník ministerstva cestovného ruchu Bigjan Koirála.

Šerpa sa na vrchol dostal o 8:30 ráno (4:45 SELČ) spolu s vietnamským horolezcom, ktorému robil sprievodcu, uviedol manažér spoločnosti Seven Summit Treks, ktorá Ritu zamestnáva.

Nepál v tomto roku vydal rekordných 478 povolení na výstup na Mount Everest, pričom každý z horolezcov je spravidla sprevádzaný najmenej jedným sprievodcom. To vyvoláva obavy z príliš zaplnenej trasy, čo v minulých rokoch viedlo k niektorým úmrtiam horolezcov.

Horolezci odpočívajú počas výstupu na Mount... Foto: TASR/AP, Pasang Geljen Sherpa
Nepál Horolezectvo Everest Horolezci odpočívajú počas výstupu na Mount Everest v druhom výškovom tábore.

Tento týždeň nepálske úrady informovali o úmrtí moldavského horolezca. „Dnes skoro ráno zomrel v treťom výškovom tábore horolezec, snažíme sa zistiť viac podrobností,“ povedal agentúre AFP jeden z predstaviteľov nepálskeho ministerstva turistiky.

V apríli zmietla lavína na najvyššej hore sveta troch nepálskych horských sprievodcov a začiatkom mája na Evereste zahynul 69-ročný Američan.

Horu vysokú 8849 metrov ako prví zdolali Novozélanďan Edmund Hillary a jeho kolega Šerpa Tenzing Norkej v roku 1953. Odvtedy sa na vrchol dostalo viac ako 11 000 lezcov, asi 320 ich na svahu Everestu zahynulo.

Tento rok do nepálskeho štátneho rozpočtu len z výstupov na najvyššiu horu sveta putuje na päť miliónov dolárov.

Binche, festival, Belgicko, fašiangy Čítajte viac Predtým bol okolo šum, teraz to bude šialenstvo: Do stredovekého mesta sa vrátil 500-ročný festival Brienz, Švajčiarsko, Alpy Čítajte viac Dedine odbíjajú posledné hodiny existencie, obyvateľom nariadili okamžitú evakuáciu
debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest