Do víkendu otvorených záhrad sa zapojí aj botanická záhrada v Lomnici

Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách ožije v piatok celoeurópskou akciou Víkend otvorených parkov a záhrad. Na návštevníkov čakajú komentované prehliadky botanickej záhrady, pripravené sú aj ukážky presádzania rastlín či eko program pre najmenších. Informovala o tom Martina Petránová z komunikačného oddelenia Správy Tatranského národného parku (TANAP).

02.06.2023 05:00
debata

Expozícia tatranskej prírody sa k vyše stovke slovenských zelených oáz pridáva už po deviaty raz. Lektorované vstupy budú v dvojhodinových intervaloch, prvý z nich o 9:00, posledný je naplánovaný na 13:00.

„V rámci nich návštevníkom botanickej záhrady priblížime nielen jej históriu, ale predovšetkým budú mať príležitosť zoznámiť sa s floristickým inventárom expozície, ktorý tvoria rastliny vysokohorského prostredia. Spoločne si prejdeme jednotlivé alpína a predstavíme si druhy, ktoré v nich rastú,“ uviedla botanička Správy TANAPu Zuzana Kyselová, ktorá je zároveň aj odbornou garantkou expozície.

V programe tentokrát organizátori vyčlenili priestor pre zvuky prírody, keďže tento rok sa podujatie ponesie v znamení ústrednej témy Melódie záhrad.

Má evokovať predovšetkým zvuk prostredia záhrad, teda spev vtákov, reč zvierat, šumenie vôd, vetra alebo rastlín. V botanickej záhrade zároveň o 13:30 vystúpia žiaci Základnej umeleckej školy v Tatranskej Lomnici.

„Hudba bola totiž vždy dôležitou súčasťou spoločenského a kultúrneho života v mnohých parkoch a záhradách, ktoré neraz hudobných skladateľov či iných umelcov inšpirovali k vytvoreniu pozoruhodných diel,“ vysvetlila Petránová.

Príležitosť prejsť sa areálom budú mať milovníci tatranskej flóry nielen počas Víkendu otvorených parkov a záhrad. Expozícia by mala byť otvorená do 17. septembra.

Podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad, ktoré tento rok pripadá na 2. až 4. júna, je súčasťou medzinárodnej iniciatívy, ktorá prezentuje slovenské parky a záhrady ako dôležitú súčasť zeleného dedičstva Európy.

Hlavným organizátorom podujatia je od roku 2007 Národný Trust n. o. – organizácia, ktorej poslaním je ochrana, obnova a zmysluplné využívanie kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #botanická záhrada #Tatranská Lomnica