V Londýne opäť otvorili obľúbené múzeum Charlesa Dickensa

V Londýne sa opäť otvára múzeum slávneho spisovateľa Charlesa Dickensa. Múzeum v dome vo štvrti Bloomsbury zrekonštruovali za 3,1 milióna libier. Dickens býval v dome na Doughty Street číslo 48 v rokoch 1837 až 1839 v čase, keď sa začal presadzovať ako spisovateľ.

17.12.2012 10:12
Múzeum Charlesa Dickensa v Londýne Foto:
Múzeum spisovateľa Charlesa Dickensa na Doughty Street číslo 48.
debata (1)

Napísal tu napríklad slávne romány Nicholas Nickleby a Oliver Twist. Začal tu písať Kroniku klubu Pickwickovcov. Narodili sa tu aj jeho dve dcéry.

Dom je podľa autorov expozície reštaurovaný tak, aby vytváral dojem, že v ňom Dickens stále býva a len si odtiaľ odskočil. V jedálni je stôl pripravený na večeru, na poschodí sa nachádza salón, v ktorom návštevníkom predčítal zo svojich diel. Rovnako ako spálňa, v ktorej zomrela jeho sedemnásťročná švagriná Mary. Podľa literárnych historikov táto tragédia ovplyvnila mnoho scén v jeho románoch.

Študovňa v dome Charlesa Dickensa, ktorý je... Foto: TASR
Múzeum Charlesa Dickensa v Londýne Študovňa v dome Charlesa Dickensa, ktorý je časťou Múzea Charlesa Dickensa v Londýne.

V podkrovných izbách pre služobníctvo sú vystavené mreže z väznice Marshalsea, kde väznili Dickensovho otca pre dlhy, rovnako ako plechovky z továrne na krém na topánky, v ktorej dvanásťročný Dickens pracoval.

V dome sú vystavené aj kostýmy, ktoré mali Helena Bonhamová Carterová a Ralph Fiennes v poslednej filmovej adaptácii Dickensovho románu Nádejné vyhliadky.

Detská izba so železnými mrežami z väznice, v... Foto: TASR
Múzeum Charlesa Dickensa v Londýne Detská izba so železnými mrežami z väznice, v ktorej bol uväznený otec Charlesa Dickensa a ďalšie vystavené veci z Dickensovho detstva sú vystavené v dome Charlesa Dickensa, ktorý je časťou Múzea Charlesa Dickensa v Londýne.

Dickens býval v Londýne na mnohých miestach, či už v chudobe z čias svojej mladosti, alebo v čase, keď bol úspešným autorom. Dom v Bloomsbury je však jeho jediným bydliskom, ktoré sa dochovalo. Až do roku 1923 sa v dome bývalo, potom mu hrozilo zbúranie a v roku 1925 ho kúpila Dickensova nadácia.

Znovuotvorené múzeum zahŕňa v súčasnosti aj jeho susedný dom s číslom 49, v ktorom sa nachádzajú čitárne, študovne a kancelária múzea.

Múzeum spisovateľa Charlesa Dickensa na Doughty...
Jedálen v byte spisovateľa Charlesa Dickensa.
+9Návštevníci si prezerajú spálňu švagrinej...
1 debata chyba