Odzvonilo žltým taxíkom v New Yorku?

Newyorčania znovu nasadajú na bicykle a robia tak vo veľkom štýle. Tak ako čoraz viac obyvateľov zaneviera na autobusy a metro a šliape do práce na bicykli, nahrádzajú nie veľmi lákavú cyklistickú výstroj, ktorej chýba elegancia, nové modely študentov návrhárskych oborov.

19.12.2011 11:28
new york
debata

„Nielen že by mal mať New York viac cyklistov, ale tí by mali byť tiež modernejšie vybavení,“ vyhlásila prvá zástupkyňa starostu Patti Harrisová.

Podpora cyklistiky je súčasťou snahy starostu Michaela Bloomberga vytvoriť zelenší, cyklistom naklonení New York bez áut. New York podľa vzoru miest milujúcich jazdu na bicykli, ako je Amsterdam či Peking, vybudoval v uplynulých troch rokoch asi 320 kilometrov cyklochodníkov. V roku 2008 jazdilo na bicykloch do zamestnania odhadom 185-tisíc Newyorčanov, teda o 35 percent viac ako v predchádzajú­com roku.

V snahe držať krok s plánom mesta podporovať cyklistiku požiadal výrobca luxusného tovaru, koncern LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, študentov Fashion Institute of Technology o vytvorenie módnej a zároveň cenovo dostupnej výbavy.

„Zo všetkých síl sa snažíme zvýšiť príťažlivosť jazdy na bicykli v New Yorku,“ vyhlásila Janette Sadiková-Khanová z mestského odboru dopravy na tlačovej konferencii, na ktorej bol vyhlásený víťazný dizajn. „Ak máte funkčné a atraktívne vybavenie, môžete sebavedomo doraziť do práce ako elegán,“ dodala. „Nikto nestojí o to, aby vyzeral ako Messenger.“

Víťazným modelom sa stala elegantná bunda z nylónovej sieťoviny s vreckom na prehrávač iPod, otvorom na slúchadlá, prispôsobiteľným pasom a skrytou kapucňou. Jeho autorkou je Jessica Velsquesová, ktorá vytvorila aj pončo so snímateľnou kapucňou, magnetickým uzáverom a priliehavými vreckami s gombíkovými detailmi. Jeho doplnkom je kabela s popruhom, ktorá sa po rozovretí zipsu zmení vo veľký cestovný vak. Skrýva sa v nej tiež priestor pre uloženie páru topánok.

Herec Matthew Modine, ktorý založil spolok Bicycle for a Day povzbudzujúci ľudí, aby viac jazdili na bicykli, zastáva názor, že im cyklistika môže tiež pomôcť poradiť si s neutešenou ekonomickou situáciou vďaka znižovaniu výdavkov na poistku za auto, mýtne a benzín. „Predstavte si, aký by bol život krásny, keby ste nemuseli zaparkovať, aby ste mohli vidieť muzikál. Ušetrili by ste 30 dolárov,“ hovorí Modine.

debata chyba