Najlepšie sa najete v Tokiu

Najväčšie gastronomické zážitky čakajú na cestovateľov v Tokiu. Tak to aspoň hodnotí povestný Michelinov sprievodca, ktorý pri prvom vykročení mimo Európu a USA udelil 150 reštauráciám v japonskom hlavnom meste rekordných 191 hviezdičiek. Tokio tak zosadilo z pomyselného trónu svetovej gastronómie Paríž, ktorý má o polovicu hviezdičiek menej. Ďaleko za ním zostal aj Rím alebo New York.

03.04.2012 15:23
Janponsko, reštaurácia Foto:
Jiro Ono, šéfkuchár v reštaurácii Sukijabaši, ktorá dostala tri hviezdičky.
debata

Najvyššie ocenenie, teda tri hviezdičky, dostalo osem reštaurácií, z toho päť s japonskou a tri s francúzskou kuchyňou. Podľa Michelinovho špecifického hodnotenia to znamená, že tieto zariadenia sľubujú vynikajúci gastronomický zážitok, ktorý stojí za samotnú cestu. Dvadsaťpäť ďalších reštaurácií dostalo dve hviezdičky, teda majú skvelú kuchyňu, kvôli ktorej má cenu urobiť si zachádzku. Zvyšných 117 reštaurácií sa odteraz môže pýšiť jednou hviezdičkou, čo znamená veľmi dobrú reštauráciu vo svojej kategórii.

V ocenených reštauráciách je zo 60 percent zastúpená japonská kuchyňa. Medzi 59 „zahraničnými“ reštauráciami, kde ale väčšinou vládnu japonskí šéfkuchári, ich 44 vychádza z francúzskej kuchyne, osem ponúka taliansku, päť čínsku a dve španielsku kuchyňu.

„Tokio sa stalo mestom s najlepšou gastronómiou na svete, je to najviac ohviezdičkované mesto. Tokio je hviezda žiariaca na kulinárskom nebi,“ zablahoželal Japoncom riaditeľ spoločnosti Michelin Guide Jean-Luc Naret, ktorý už vopred nedôverčivým Japoncom sľuboval, že podiel udelených hviezdičiek bude prekvapivý.

Pre porovnanie v celej Británii sú len tri reštaurácie, ktoré majú tri hviezdičky a ďalších dvanásť bolo ohodnotených dvomi. „Zistili sme, že reštaurácie v tomto meste sú vynikajúce, používajú tie najlepšie, vysoko kvalitné ingrediencie, majú skvelú techniku ??prípravy jedla, talentovaných šéfkuchárov, ktorí sa neustále zdokonaľujú aj vďaka dedičstvu a tradíciám, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu,“ dodal Jean -Luc Naret.

Tím troch európskych a dvoch japonských inšpektorov strávil rok a pol v Tokiu, v utajení navštívili 1500 reštaurácií a vyberali, ktoré zariadenia si zaslúžia ocenenie. Hodnotili pritom nielen samotné jedla, ale servis, výzdobu i údržbu.

Medzi trojhviezdičkové sa zaradili reštaurácia s tradičnou japonskou kuchyňou Hamadaja, Kanda a Kódži, suši bary Sukijabaši Džiro a Suši Mizutani, ale aj reštaurácie s francúzskou kuchyňou L'Osier a Quintessence.

Po vydaní sprievodcu po newyorských reštauráciách v roku 2005 bol Michelin kritizovaný, že uprednostňuje francúzske reštaurácie. „Myslím, že tento sprievodca potvrdzuje opak,“ povedal Naret a dodal, že do sprievodcu nebola zaradená jedna reštaurácia s francúzskou kuchyňou, považovaná v Tokiu za jednu z najlepších, pretože inšpektori v nej nenašli na tanieri nič mimoriadne.

Vydanie Michelinovho sprievodcu v angličtine a japončine vzbudilo v krajine vychádzajúceho slnka, kde dobre sa najesť je skoro ako náboženstvo, veľký záujem. Predchádzali mu živé diskusie medzi šéfkuchármi, kritikmi a bloggermi, z ktorých niektorí vyslovovali veľké pochybnosti nad tým, či bude cudzí sprievodca schopný správne oceniť japonskú kuchyňu. „Francúzi nevedia, čo je to suši a nevedia moc zaobchádzať s čerstvými rybami. Ako nás môžu hodnotiť?“ pýtal sa ešte v marci Jošikazu Ono, ktorého reštaurácia teraz patrí ku trojhviezdičkovým.

Michelinov sprievodca vydaný prvýkrát vo Francúzsku v roku 1900 slúžil na predaj Michelinových pneumatík šoférom bohatej klientely a zaoberal sa len francúzskymi reštauráciami. Systém hodnotenia sa zaviedol až v roku 1926 a dnes už má na svojom konte 23 krajín. Minulý týždeň vydal diel venovaný Las Vegas a Los Angeles. Tokio je prvým mestom mimo Európu a Spojené štáty, na ktoré sa Michelin zameral. Ktoré bude ďalšie ázijské mesto, oznámi Jean-Luc Naret budúci rok.

debata chyba