Strechu newyorského múzea ozdobilo 'mesto v oblakoch'

Na streche newyorského Metropolitného múzea umenia vyrástla pozoruhodná inštalácia nazvaná Mesto v oblakoch. Vyše 16 metrov vysoký objekt argentínskeho umelca Tomasa Saracena tvorí 16 spojených mnohostien so zrkadlovými i priehľadnými stenami, ktorými možno prechádzať po vystavaných schodoch. Návštevníkom sa vďaka tomu ponúknu netradičné výhľady na New York, oblohu, ale i na seba samotných.

21.05.2012 11:04
New York, Metropolitné múzeum umenia Foto:
Projekt "Mesto v oblakoch" ponúka zo strechy Metropolitného múzea umenia nový pohľad na New York.
debata

Saraceno objekt vytvoril priamo pre newyorské múzeum, ktoré sa nachádza na východnom okraji Central Parku. Najväčšia zelená plocha v New Yorku hrá v diele svoju rolu v mnohých odrazoch.

„Central Park hore nohami je zrazu vznášajúcou sa záhradou umiestnenou v oblaku, pod nohami vidíte zrkadlové budovy a oblohu, gravitácia sa podľa všetkého preorientovala, ľudia sa znásobujú v mozaike oblačného stropu. Všetko spolu vytvára nečakané a vzájomne prepojené siete,“ uviedol umelec.

Saraceno vo svojom diele uvažuje o vznášajúcom sa či lietajúcom meste. Kurátorka Metropolitného múzea umenia Anne Straussová na predstavení objektu novinárom s úsmevom podotkla, že keby newyorské Mesto v oblakoch nepútalo k zemi toľko oceľových lán, iste by sa samo vznieslo, čo by vraj argentínskemu umelcovi ani v najmenšom neprekážalo.

Podobne ako i jeho ďalšie diela nový objekt na streche múzea počíta s tým, že do neho budú môcť vstupovať návštevníci a že ho budú môcť prežívať. Možnosť prehliadok však bude z kapacitných dôvodov obmedzená a ľudia si na neho budú musieť dopredu vyzdvihnúť vstupenky, ktoré sa budú zadarmo rozdávať v budove múzea. Smolu však majú záujemcovia, ktorí vážia viac ako 181 kilogramov. Konštrukcia by ich neuniesla.

Saracenov objekt vznikal zhruba dva roky. Na streche múzea bude šesť mesiacov. Metropolitné múzeum umenia priestor, ktorý okrem iného ponúka vynikajúci výhľad na Manhattan cez stromy Central Parku, otvorilo v roku 1987. Zvláštne výstavy v teplých mesiacoch v roku tu už majú svoju tradíciu. Za posledných štrnásť rokov sa tu napríklad objavili diela Sola leWitta, Roya Lichtensteina či Jeffa Koonsa.

Saraceno sa narodil v roku 1973 v Argentíne. Žije a tvorí vo Frankfurte nad Mohanom. V Nemecku sa konala aj jeho doteraz posledná samostatná výstava. Pod názvom Mestá v oblakoch si ju ľudia mohli pozrieť v berlínskom Hamburger Bahnhof. V roku 2009 získal Calderovu cenu udeľovanú umelcom, ktorí v mladom veku vytvoril inovatívne dielo.

Metropolitné múzeum umenia v New Yorku má obvykle otvorené celý týždeň s výnimkou pondelka. Vstupné je dobrovoľné.

debata chyba