Hotel Carlton v Cannes – sto rokov spomienok v meste filmu

Hotel Carlton, ktorého história je plná spomienok sústredených do mesta filmu, tento rok slávi sté výročie svojho otvorenia. Tento bájny palác v Cannes na juhu Francúzska hostil tie najväčšie hviezdy strieborného plátna a bol svedkom ich mnohých extravagancií.

14.03.2013 12:53
Hotel Carlton v Cannes Foto:
Hotel Carlton v Cannes.
debata

Množstvo fotografií zachytáva Roberta Mitchuma ako hrá kolky na súkromnej pláži hotela, Brigitte Bardotovú či Seana Conneryho predierajúcich sa davom, aby sa dostali k starému Festivalovému palácu, ktorý už dnes neexistuje.

Sophia Lorenová, verná klientka hotela, tu bývala pod siedmimi filmovými identitami. Sylvester Stallone, ktorý prišiel na streche limuzíny, aby si tu dal drink, nasledovaný tisíckou fanúšikov, takmer zničil terasu…

Milovníci filmu sa zastavia pred apartmánom číslo 623 pomenovaným Alfred Hitchcock, v ktorom Grace Kellyová v roku 1954 objímala Caryho Granta v nezabudnuteľnej scéne z filmu Chyťte zlodeja. Pred točením tohto filmu „Hitchcock schudol o osem kilogramov, aby si potom mohol pochutnávať na francúzskej kuchyni“, rozpráva súčasný riaditeľ hotela François Chopinet.

Počas prvého medzinárodného filmového festivalu v roku 1946 ubytoval Carlton zadarmo šesť novinárov, ktorí udalosť pokrývali. Na záverečnej večeri, predchodkyni galavečerov po premietaní, ktoré organizuje prezident festivalu Gilles Jacob, sa tu servírovala kaša Parmentier. Podľa Jacoba, ktorý býval v paláci od roku 1979 počas každého festivalu, je „Cannes erotické mesto“ a v Carltone „vanie akýsi manželský vánok“. „Počet párov, ktoré sa v histórii Carltonu zrodili, o tom hovorí jasne,“ tvrdí a menuje Gregoryho Pecka a jeho ženu Véronique či Kirka Douglasa a jeho manželku Anne. Je pravda, že dve kupoly na paláci boli inšpirované legendárnym poprsím Krásnej Otero, taničnice a kurtizány, ktorá na prelome 19. a 20. storočia poplietla aristokratické i korunované hlavy.

Hotel sa zrodil z príbehu lásky

Hotel sa tiež zrodil z príbehu lásky: čiastočne ho financoval veľkoknieža Michail, člen ruskej cárskej rodiny, ktorý si koncom 19. storočia zvolil vyhnanstvo, aby sa mohol oženiť s vnučkou básnika Alexandra Puškina. Žiadny hotel vo vtedajšej rybárskej dedine nemal kúpeľňu a pár navyše potreboval zodpovedajúce priestory, v ktorých by mohol prijímať ruských vysokých predstaviteľov. Hotel nabitý históriou okrem iného v roku 1922 hostil prvú schôdzku Spoločnosti národov, predchodkyne OSN. Palác samozrejme uspokojoval nespočetné rozmary hviezd, šéfov štátov či milionárov, ale diskrétne o nich mlčí, aby si túto bohatú klientelu zachoval.

V 90. rokoch tu Faye Dunawayová žiadala, aby jej zohnali litre kozieho mlieka, aby sa v ňom mohla kúpať, prezrádza jeden bývalý zamestnanec.

Počas posledného festivalu v Cannes jedného slávneho amerického herca sprevádzal majordóm, ktorému hotel poskytol riad pre varenie na pare. A pretože trval na tom, že chce minerálnu vodu Fidži, ktorú tu nemohli zohnať, jeden zo šéfov Paramountu mu – na veľkú úľavu hotela – priviezol nápoj do Cannes vo svojom súkromnom lietadle.

Brad Pitt a Angelina Jolie zaplatili za noc 20-tisíc eur

Jedna francúzska herečka si zase želala na terase trávnik pre svojho psa, francúzsky herec požadoval, aby jeho apartmán premaľovali na modro, a jedna americká hviezda chcela, aby jej okna zakryli čiernymi závesmi, aby mohla jesť svoju vegetariánsku stravu za svitu sviečok.

Palác má 343 izieb, z toho 39 luxusných apartmánov. Aby ste mohli ako Brad Pitt a Angelina Jolie bývať v apartmáne Sean Connery s rozlohou 380 metrov štvorcových, so súkromným výťahom, zaplatíte za noc v čase festivalu a počas plnej sezóny 20-tisíc eur.

Apartmán Grace Kellyová s 300 metrami štvorcovými vás v čase sezóny vyjde na 15-tisíc eur a mimo sezónu na 5-tisíc eur za noc. InterContinental Carlton, držiteľ piatich hviezdičiek, otvorili v roku 1911, ale dovybavený bol až v roku 1913. Rok je už v držbe katarského investora, ktorý pozastavil projekty rekonštrukcie a rozšírenie hotela, pretože „majiteľ uvažuje o budúcnosti“.

debata chyba