Brusel je podľa cudzincov špinavý a nebezpečný. Aj tak sa im páči

Cudzincom, ktorí pracujú v Bruseli, sa život v belgickom hlavnom meste väčšinou páči, aj keď si myslia, že je príliš špinavé, nebezpečné a prepchaté autami.

12.07.2013 12:17
Brusel, EÚ Foto: ,
Väčšina cudzincov, ktorí pracujú v Bruseli, sa väčšinou pohybuje v štvrti, kde sú sústredené inštitúcie EÚ. Na snímke je budova Európskeho parlamentu, v popredí plastika, ktorá má symbolizovať európsku jednotu.
debata

V Bruseli žije približne 100-tisíc cudzincov. Väčšina z nich pracuje v európskych inštitúciách alebo ich práca s Európou súvisí. Prieskum vykonaný pred rokom zahŕňal asi 9 000 ľudí.

Z nich tri štvrtiny uviedli, že sa im v Bruseli páči predovšetkým kultúrny život (78 percent), gastronómia (70 percent), zdravotníctvo (60) a parky (50 percent). Najviac sťažností sa týkalo neporiadku v meste, ktoré je podľa 80 percent opýtaných cudzincov príliš špinavé. 67 percent opýtaných si myslí, že je v v ňom príliš veľa chudoby, ďalších 78 percent sa sťažovalo na dopravné zápchy a polovica sa v Bruseli cíti menej bezpečne ako v iných európskych metropolách.

Podľa belgických novín to súvisí so sériou prepadnutí v rokoch 2009 a 2010 v štvrti európskych inštitúcií. Belgické médiá v tejto súvislosti tvrdia, že tieto incidenty mali prehnanú publicitu a že európska štvrť je oveľa bezpečnejšia ako ostatné časti mesta.

Podľa troch štvrtín respondentov žijú cudzinci vo vlastnej „bubline“ a do značnej miery oddelene od života mesta a domácich. Takmer 40 percent opýtaných má menej ako troch belgických priateľov a 12 percent ani jedného. Polovica v Bruseli usadených cudzincov radšej posiela svoje deti do medzinárodných škôl, a nie do belgických. Len minimum cudzincov sleduje belgickú televíziu alebo volia v miestnych voľbách. Len šesť percent chce zostať v Bruseli aj potom, čo sa skončí ich tamojšie pôsobenie.

Na druhej strane, Bruselčania sú voči cudzincom nedôverčiví. Až 74 percent cudzincov sa domnieva, že Bruselčania si neuvedomujú, aká je prítomnosť medzinárodných inštitúcií pre ich mesto dôležitá.

debata chyba