Talianske reštaurácie a obchody poskytujú jedlo chudobným

Rajčiny, cesnak, tymián – prichádzajúceho vítajú samé lákavé vône. Ste v jedálni pre najchudobnejších Bon repas, ktorú zriadili rímske reštaurácie a obchody s potravinami s cieľom bojovať proti kríze a zároveň aj proti plytvaniu s potravinami.

18.08.2013 08:05
Pizza, jedlo, reštaurácia Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

„Samozrejme, že je to dobré. Je to jedáleň pre VIP. Máme tu predjedlo, hlavné jedlo i dezert. Ako v trattorii,“ hovorí moldavský bezdomovec Alessandro.

Jedáleň pri kostole svätého Benedikta na juhu metropoly ponúka samé výborné jedlá. Každé ráno priváža malá biela dodávka balíky zo slávneho rímskeho lahôdkarstva Volpetti.

Sú to všetky výrobky a potraviny, ktoré sa deň predtým nepredali: pizza, chlieb, cestoviny, mäso, ryby. „A kuchári sa potom vždy rozhodujú, čo v ten deň uvaria podľa toho, čo im z obchodu dodajú,“ uvádza Patrizia, tajomníčka farára Fabia Bartoliho. V kuchyni sa otáčajú tri kuchárky – dobrovoľníčky, ktoré pripravujú pokrmy pre 35 chudobných.

Asociácia Bon Repas sa zrodila v roku 2007 v Janove a pred niekoľkými mesiacmi sa rozšírila do Ríma. Jej cieľom je reagovať na čoraz výraznejší paradox, keď na jednej strane stúpa počet ľudí, ktorí sa nemajú za čo najesť a na druhej strane sa čoraz viac plytvá s potravinami.

Taliani tento rok museli znížiť svoje výdavky na potraviny o tri percentá. A každý rok sa do popolníc vyhodí šesť miliónov ton potravín.

Asociácia začína tým, že kontaktuje nejakú reštauráciu alebo obchod a informuje ich, že by o jedlo a potraviny, ktoré sa nespotrebujú, mala záujem farnosť alebo jedáleň v blízkom okolí. Reštauratér alebo obchodník sa potom s komunitou dohodne o dodávkach zdravotne nezávadných nepredaných potravín, a to raz alebo niekoľkokrát do týždňa.

Dnes sa v Ríme k projektu pripojila tridsať reštaurácií, barov a obchodov. Medzi nimi sú značky známe po celom Ríme: kráľovná tiramisu cukráreň Pompi, športový klub a restaurant z konca 19. storočia Tiro al Volo či lahôdkarstvo Gargani a Volpetti.

Táto iniciatíva má veľký význam: dobročinnosť obchodníkov tak pomáha uspokojovať potreby najchudobnejších,“ vysvetľuje Fabio Bartoli.

Každý dáva podľa možností: módna reštaurácia Strabbioni v centre mesta pripravuje trikrát v týždni šesť jedál pre bezdomovcov na stanici Termini. Restaurant klub Tiro al Volo dodáva každý pondelok ráno jedálni pri kostole San Bellarmino zvyšky z nedeľných večerných bufetov. „Niekedy to nestačí, a tak rýchlo dám niečo pripraviť, napríklad dva plechy koláčov,“ hovorí prezident klubu Michele Anastasio Pugliese.

Lahôdkarstvo Volpetti posiela jedlo denne, vždy večer, kým zamestnanci stiahnu rolety, zabalia všetko, čo sa v ten deň nepredalo. „Nič nás to nestojí, len trochu času. Dnes je to nutnosť, chudobných je stále viac,“ vysvetľuje zamestnanec lahôdkarstva Donato Sarzarulo.

V týchto jedálňach polovicu zákazníkov tvoria bezdomovci, zvyšok tvoria „noví“ chudobní, konštatuje šéf Bon repas Gregorio Fogliano. Chce distribuovať ročne 110-tisíc jedál po celom Ríme.

Malú jedáleň pri kostole svätého Benedikta navštevuje aj 58-ročný Giuseppe, jeden z talianskych „nových chudobných“. „Bol som zlatník, ale zadlžil som sa a prišiel o všetko. Už dva roky spím vo svojom aute. Cez deň sa najem tu a večer chodím do supermarketov, kde nepozorovane kradnem chleba,“ priznáva.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #jedlo #reštaurácia