Palermo - mesto mafiánov očarí aj pamiatkami

Sicíliu a Palermo si väčšina ľudí spája s mafiou, donom Corleonem či Mariom Puzom. Ostrovu na juhu Talianska možno aj dnes vládnu mafiáni, turista však tento pocit nemá. Kopcovitá krajina plná políčok zvažujúca sa k moru pôsobí idylicky a návštevníkov priam vyzýva k objavovaniu jej tajomstiev.

06.09.2013 06:00
Teatro Massimo Foto: ,
Teatro Massimo fascinuje nielen milovníkov opery
debata (1)

Metropolou západnej Sicílie, ako aj celého ostrova je Palermo. Na jeho území sa vystriedali Gréci, Rimania, Arabi a vládli mu viaceré európske rody. Palermo celé storočia prekvitalo a v 13. storočí patrilo so svojimi zhruba 150-tisíc obyvateľmi dokonca medzi najhustejšie osídlené mestá v celej Európe. Dodnes má aj so svojím okolím špecifickú atmosféru a možno tu nájsť rôznorodé pamiatky.

Palermo – špinavé, ale s atmosférou

Prekrásne chrámy a divadlá, ale aj ošumelé uličky a špina – Palermo si určite nájde svojich priaznivcov aj odporcov. Na meste je už počas krátkej prechádzky poznať, že zažívalo aj lepšie časy. Väčšina budov si pýta rekonštrukciu či aspoň novú maľovku, ulice sú špinavé. V meste jednoducho cítiť jeho zlú finančnú kondíciu. Po škrtoch v rozpočte je jedným z miest, ktoré tvrdo doplácajú na snahu Talianska znížiť štátny deficit. Aj napriek tomu má však nesporne svoje čaro a mnoho pamiatok poteší oko nejedného turistu.

Pomyselným srdcom starého mesta sú Quatro Canti – teda štyri rohy na križovatke Via Vittorio Emanuele a Via Maqueda. Hneď vedľa je prekrásna Fontana Pretoria, ktorú mesto kúpilo v druhej polovici šestnásteho storočia. Nahota nýmf však veľmi netešila poctivých katolíkov, ktorí okolo fontány chodili do kostola. Práve v ich radoch vznikla jej prezývka „fontána hanby“.

Quatro Canti je pomyselným stredom mesta Foto: Elena Zemková, Pravda
Quatro Canti Quatro Canti je pomyselným stredom mesta

Za divadlá sa mesto hanbiť nemusí

Jedna z najznámejších budov Palerma je bezpochyby Teatro Massimo, ktoré je so siedmimi poschodiami pre divákov najväčšou operou v Taliansku. S jej stavbou sa začalo v roku 1874 a dodnes patrí medzi opery známe skvelou akustikou. Poznajú ju však nielen milovníci opery, ale aj filmov. Práve na jej schodoch sa totiž odohráva jedna z posledných scén série Krstný otec. Druhým divadlom v Palerme, ktoré stojí za pozretie, je Teatro Politeama Garibaldi, ktoré je približne rovnako staré ako Teatro Massimo. Určitú akčnosť mu dodávajú sochy jazdcov na priečelí.

V Palerme je mnoho ďalších zaujímavých budov a zákutí a aj napriek svojej ošumelosti má toto mesto svoju atmosféru. Pozrieť si možno námestie Giardino Garibaldi, na ktorom sa kedysi odohrávali popravy a dnes na ňom možno obdivovať jeden z najstarších stromov Palerma. Krásne sú aj budovy Zisa a Cuba, tí odvážnejší môžu navštíviť trochu morbídne kapucínske katakomby, v ktorých sú uložené tisícky mumifikovaných obyvateľov Palerma. Ich telá sú rozdelené podľa pohlavia a špeciálne miesto majú múmie zosnulých panien.

Teatro Politeama Garibaldi Foto: Elena Zemková, Pravda
Teatro Politeama Garibaldi Teatro Politeama Garibaldi

Farár proti mafii

Sicílčania sú povestní svojou nábožnosťou. Na uliciach možno bežne vidieť malé oltáriky, kríže či sošky Panny Márie. Horiace sviečky sú dôkazom, že nejde len o pozostatok starých čias. Monumentálnym dôkazom silnej viery v Boha je palermská katedrála, na ktorej rozmanitosti sa odrážajú dejiny tohto regiónu. So stavbou chrámu sa začalo ešte v 12. storočí, na mieste pôvodnej byzantskej baziliky. Na stavbe sa po kúskoch pracovalo ďalej až do osemnásteho storočia. Momentálne v prekrásnom interiéri prebieha spomienka na nedávno blahorečeného pátra Dona Giuseppe Puglisiho.

Sympatického obľúbeného farára a bojovníka proti mafii v roku 1993 zastrelili priamo pred kostolom, v ktorom zvykol veriacich burcovať proti nekalým mafiánskym praktikám. Puglisi je prvým blahorečeným, ktorý zomrel vinou organizovaného zločinu. Ľudia v Palerme na neho dosiaľ nezabudli a na jeho májové blahorečenie prišlo 50-tisíc ľudí.

Katedrála v Monreale každý rok víta tisícky... Foto: Elena Zemková, Pravda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Katedrála v Monreale každý rok víta tisícky návštevníkov

Mozaikový Monreal

Na skok od Palerma je mestečko Monreale – ďalšie miesto preslávené svojou katedrálou – príkladom normanskej architektúry. Stavať sa začala v 12. storočí, a hoci je veľmi pekná aj zvonku, za svoju jedinečnosť vďačí najmä bohatej mozaikovej výzdobe, ktorú sem chodia obdivovať tisíce turistov. Keďže sa mestečko nachádza na kopci, je z neho prekrásny výhľad na celé Palermo. V okolí dómu sú uličky ako stvorené na kratšiu prechádzku. Sú ideálnym miestom na nákup ručne robených suvenírov, pohár čerstvej pomarančovej šťavy či na obed.

Segesta láka na archeologické poklady

Asi hodinku autom od Palerma poskytuje zážitok turistom archeologický park Segesta. Približne štyri kilometre pred samotným mestečkom, ktoré je dodnes obývané, sa z hôr vynára prekrásny obraz – na vŕškoch sa nachádzajú dve veľmi zachovalé antické stavby. Asi 400 metrov nad morom vidieť antický amfiteáter, ktorý poskytuje zážitky divákom aj dnes. Bývajú v ňom totiž predstavenia letného divadla. Do siedmich častí amfiteátra sa údajne zmestí okolo 4 000 divákov. V súčasnosti k nemu chodí od vchodu do parku autobus, ktorý však trochu paradoxne nie je v cene šesťeurového vstupného. Cesta je síce možná aj po vlastných, v letných horúčavách však dá človeku poriadne zabrať.

Teatro Politeama Garibaldi Foto: Elena Zemková, Pravda
segesta Teatro Politeama Garibaldi

Tisícročné pamiatky ponúkajú krásny obraz už pri pohľade zdola, výhľad z nich je však priam neuveriteľný. More je vzdialené vyše desať kilometrov vzdušnou čiarou, napriek tomu ho vidieť. Zvlnené kopce s obrábanými poľami sa rozostupujú a ponúkajú jedinečný pohľad až na prístav mesta Castellammare del Golfo, ktoré bolo mimochodom rodiskom viacerých známych mafiánov vrátane Salvatora Maranzana, Stefana Magaddina či Josepha Bonanna.

Za normálnych okolností by bol určite amfiteáter bezkonkurenčnou stavbou v širokom okolí, Segesta však skrýva ešte jeden poklad. Dórsky chrám, ktorý zrejme nikdy nebol dokončený, prežil takmer 2 500 rokov bez väčšej ujmy a očarúva návštevníkov dodnes. Nemá strechu, chýba mu vrúbkovanie klasické pre dórsky štýl a nachádza sa v ňom systém na zdvíhanie kameňov, ktorý sa po dokončení stavby odstraňuje. Napriek tomu ide aj vďaka zasadeniu v lone prírody s krásnym výhľadom o jedinečnú pamiatku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mafia #Sicília #Palermo #Segesta #Monreal