Tip na víkend: Na Michalský jarmok prídu remeselníci aj komedianti

Na jarmokoch a trhoch sa to vždy hmýrilo ľuďmi, zručnými remeselníkmi, vyobliekanými kupujúcimi a zábavnými komediantmi. Na jarmok plný dobrôt a skvelej nálady pozýva aj Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch pri Martine v nedeľu 29. septembra.

28.09.2013 06:00
Michalský jarmok Foto:
Na Michalskom jarmoku nuda nebude.
debata

„Med, včelie produkty, sušené ovocie, korenie či výrobky od šikovných remeselníkov zaplnia stánky v drevenej dedine. Na jarmoku, ktorý patrí každoročne k najnavštevo­vanejším podujatiam, sa predstaví množstvo ľudových výrobcov z rôznych častí Slovenska. O príjemnú atmosféru sa postarajú Podhradská muzika a tóny flašinetu,“ pozýva na podujatie, ktoré oživí martinský skanzen už po dvadsiaty tretí raz, Anna Kiripolská zo Slovenského národného múzea v Martine.

Program pre deti i dospelých

Bábkové predstavenie Herkules alebo Dobytie pekla v podaní nitrianskeho bábkového divadielka Tyjátr si môžu návštevníci skanzenu pozrieť o 11. a 14. hodine. Hra čerpá z gréckej mytológie a v minulosti ju hrali celé generácie kočovných komediantov a bábkarov. V dobovom ateliéri vás fotografi zvečnia v ľudovom odeve. Alebo si môžete na živých modeloch pozrieť dobové vojenské uniformy, ktoré predvedú členovia Klubu vojenskej histórie Bojovník pri Posádkovom klube Martin. Zruční remeselníci ukážu, ako sa zhotovujú rôzne výrobky z kože, látok, kovu, keramiky, dreva, skla či drôtu. Predávať a kupovať sa bude aj na miniburze starožitností a kníh.

Zaujímavá história

Ako hovorí Anna Kiripolská, Michalský jarmok má formu výročného trhu. „Výročné trhy sa kedysi konali niekoľkokrát do roka vo vopred stanovenom termíne. Zúčastňovali sa na nich predávajúci a kupujúci zo širokého okolia. Tovarovú ponuku tvorili predmety domácej a remeselnej výroby, ale predávali sa aj manufaktúrne a neskôr priemyselné výrobky,“ približuje trhovnícku históriu. Trhy boli v centrách miest a väčších dedín, kde sa predávajúci zoradili podľa tovaru, ktorý ponúkali. Boli to výnimočné dni, kde sa nielen nakupovalo, ale ľudia sa aj stretávali, zabávali a obdarúvali. Prichádzali tam komedianti, hudobníci a rôzni zabávači.

Trhov bolo viacero

Okrem výročných sa v minulosti konali aj trhy týždenné, kde sa obchodovalo s potravinami a hospodárskymi zvieratami. Mestá získavali trhové právo kráľovským alebo zemepanským privilégiom od stredoveku a v 18. storočí sa trhy konali takmer v každom meste, v poddanských mestečkách aj vo väčších dedinách.

Michalský jarmok patrí k najnavštevo­vanejším podujatiam martinského skanzenu v Jahodníckych hájoch a v nedeľu, presne na Michala, ho môžete navštíviť od 10. do 16. hodiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #jarmok #výročný trh #jahodníce háje