Francúzski šéfkuchári oživujú kultúrne pamiatky

Veľký podlhovastý bar, pekný nábytok a predovšetkým vynikajúca kuchyňa: Lazare je naozajstná reštaurácia na naozajstnej železničnej stanici. Otvorené má od 9. septembra v prízemí parížskej stanice Saint-Lazare. Za gastronomický zážitok na mieste, ktorým prejde toľko ľudí, možno vďačiť šéfkuchárovi Erikovi Frechonovi, vyznamenanému tromi michelinskými hviezdičkami, píše francúzsky denník Le Monde.

10.10.2013 06:00
cafe saint lazare shutterstock Foto:
V parížskom Café Saint Lazare ponúka gastronomické zážitky šéfkuchár s 3 michelinskými hviezdičkami Erich Frechon.
debata

Významní šéfkuchári sú dnes vyhľadávaní, aby oživili priestory, v ktorých bol zákazník predtým považovaný skôr za dojnú kravu ako za náročného spotrebiteľa. Parížska stanica bola prvá, ktorá ponúkla vysokokvalitnú kuchyňu, ale na gastronomickú destináciu sa menia aj ďalšie kultúrne pamiatky. Yannick Allen bude variť od novembra v paláci Brongniart na námestí Burzy. Reštaurácia Monsieur Bleu otvorená v apríli vdýchla nový život Tokijskému palácu pri Seine.

Michelinskí šéfkuchári ako lákadlo

V Marseille zverilo Múzeum európskych a stredomorských civilizácií, otvorené tento rok v lete, štyri priestory reštaurácii s trojhviezdičkovým šéfkuchárom Geraldom Passédatom. A budúce múzeum Pierra Soulagesa v Rodeze si zabezpečilo služby šéfkuchárov Sébastiena a Michela Brasových, takisto vyznamenaných tromi michelinskými hviezdičkami. Vzniká otázka, či potom tieto reštaurácie nebudú vyhľadávanejšie ako miesta, ktorým majú slúžiť.

Eric Frechon môže počítať s 450-tisíc cestujúcimi, ktorí stanicou Saint Lazare denne prejdú. Dúfa však, že priláka aj ďalších zákazníkov. Jeden vchod je z ulice, druhý zvnútra stanice, naproti pohyblivým schodom, ktorými sa cestujúci dostávajú k vlakom. Reštaurácia je tak akýmsi spojovníkom medzi mestom a terminálom.

"Šéfkuchár poctený michelinskými hviezdičkami na stanici, to nie je žiadna bežná vec. Je to výzva, ktorú som prijal,“ hovorí Frechon. V jedálnom lístku sú klasické jedlá, ako sú steaky (u Lazara sa nepodávajú žiadne hamburgery), mäsové knedličky, údeniny či domáce pečivo. "Chcel som variť dobré veci s využitím sezónnych potravín, ktoré by neboli príliš drahé,“ vysvetľuje šéfkuchár. Jeho sen je ponúkať najlepšie jambon-beurre (sendviče s maslom a so šunkou, najrozšírenejšie jedlo vo Francúzsku) v Paríži. Je to odvážny cieľ na miestach, kde je stále ešte živá spomienka na takzvaný sendvič SNFC (francúzskych štátnych dráh).

Hviezdne menu za 28 eur

"Chceli sme v týchto miestach zriadiť kvalitnú reštauráciu,“ vysvetľuje Rachel Picardová, generálna riaditeľka sekcie štátnych dráh, ktorá má na starosti stanicu. "Mali sme šťastie, že sa do tohto dobrodružstva chcel pustiť práve Eric Frechon. V posledných desiatich rokoch dochádza na staniciach k veľkým zmenám. Sú renovované, aby sa stala reálnym miestom života v meste, a reštaurácie sú v nich kľúčovým prvkom. Pre imidž stanice to má obrovský význam,“ dodáva. Niekoľko desiatok metrov od Saint-Lazare sa chystá otvoriť reštauráciu v bývalom paláci Burzy z roku 1825 šéfkuchár Yannick Allen. "V týchto budovách je toľko energie! Pre kuchára to je možnosť, ako Parížanom sprístupniť tieto historické lokality s menu za 28 eur,“ hovorí.

Tieto gastronomické výzvy reštauratérov nijako neodradzujú – skôr naopak. "Nechceme mať popredného šéfkuchára na každej stanici, ale Lazare už inšpiroval ďalšie zvučné mená,“ hovorí Rachel Picardová. A Yannick Allen sníva o tom, že si otvorí pobočku v srdci Montmartru, na miestach poznačených históriou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #pamiatky #gastronómia #šéfkuchári