Top mestá sveta - je medzi nimi aj váš favorit?

Paríž, Miláno, New York, Sydney či Tokio... každý má tú svoju ideálnu metropolu. Ktoré z nich zvíťazili podľa najnovšieho prieskumu?

16.10.2013 06:00
Londýn, Big Ben Foto:
Londýn je naj mestom roku 2013.
debata

Naj mesto pravidelne v dvojročných intervaloch vyhodnocuje Anholtov index GfK City Brands (CBISM). „Index CBISM neposudzuje mesto iba na základe jedného kritéria. Poskytuje celkový obraz, ktorého súčasťou je aj sociálne a kultúrne prostredie mesta, jeho podoba a atmosféra, verejné služby, ekonomické a vzdelávacie možnosti a spôsob, akým mesto vplýva na svet,“ vysvetľuje Simon Anholt, nezávislý strategický poradca pre oblasť národnej identity a imidžu.

Paríž upadá

Oproti výsledkom spred dvoch rokov nastalo v rebríčku viacero zmien. Paríž sa napríklad z prvého miesta posunul až na tretie. Anholt vysvetľuje: „Zatiaľ čo Paríž stále vedie v oblasti atmosféry, jeho celkový výsledok na indexe nepriaznivo ovplyvňuje 13., respektíve 14. priečka v oblasti obyvateľ a vybavenosť. Obrovský tohtoročný prepad v oblasti potenciálu, ktorý zaznamenal index oproti roku 2011 by mal ešte viac varovať mesto a tých, ktorí sa na jeho imidži podieľajú.“

V prívetivosti a bezpečnosti vedie Sydney

Ak posudzujeme mestá podľa ich obyvateľov, víťazí Sydney, ktorého obyvatelia sú „ústretoví a prívetiví“. Na druhom mieste je Toronto. Sydney pred Ženevou a Viedňou zvíťazilo aj v pocite bezpečia, ktorý poskytuje svojim návštevníkom. Londýn sa stal zas mestom, ktorý vzbudzuje pocit pochopenia rôznych kultúr a ľahkého udomácnenia sa. Mimochodom, Londýn je jediným európskym mestom, ktoré uspelo v tejto kategórii – pred Sydney a New Yorkom.

Celkové víťazstvo patrí Londýnu

Celkové výsledky Anholtovho indexu GfK City Brands pre rok 2011 (v zátvorke) a 2013 sú takéto:

  1. Londýn (2. v roku 2011)
  2. Sydney (3)
  3. Paríž (1)
  4. New York (4)
  5. Rím (6)
  6. Washington D.C. (7)
  7. Los Angeles (5)
  8. Toronto (13)
  9. Viedeň (9)
  10. Melbourne (8)
debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Londýn #svet #zivot #najlepšie mestá sveta