Banská Štiavnica láka turistov stále viac

Banská Štiavnica láka z roka na rok viac turistov. Malebnému mestečku pomohol zápis na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO pred 20 rokmi. Mesto nezaháľa a snaží sa naďalej zatraktívňovať - v týchto dňoch v ňom napríklad pribudla socha miestneho vtipkára Nácka.

21.10.2013 06:00
Banská Štiavnica Foto:
Ulice Banskej Štiavnice majú nádych romantiky.
debata

Na zápis Banskej Štiavnice a technických pamiatok mesta a jeho okolia na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO spomína primátorka Nadežda Babiaková ako na dlhodobý a prácny proces. „Prípravy trvali štyri roky a pracovalo na nich niekoľko desiatok odborníkov,“ spomína. Vynaložené úsilie však rozhodne stálo za námahu.

Peniaze pomohli pamiatkam aj tajchom

Zápis Banskej Štiavnice a technických pamiatok mesta a jeho okolia do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO sa uskutočnil 11. decembra 1993 v kolumbijskej Cartagene. Do mesta začali prúdiť desiatky miliónov korún od štátu a neskôr ďalšie milióny eur z Európskej únie. Viaceré z pamiatok zmenili svoj výzor, podarilo sa zachrániť desiatky historických objektov, zveľadiť vzácne vodné tajchy.

Čarovná Banská Štiavnica

Banská Štiavnica si vďaka svojej atmosfére získava stále viac fanúšikov.

Fotogaléria
Nový zámok v Banskej Štiavnici.
+2Pohľad na Banskú Štiavnicu.

Mesto oživila aj nová socha

Banskú Štiavnicu si obľúbilo mnoho turistov, ktorí sa do týchto končín Slovenska vracajú pravidelne. V súčasnosti v nej pribudla aj ďalšia novinka – popri historických pamiatkach nájdu v mestečku aj sochu vtipkára Nácka, ktorý zrejme nikdy neexistoval. Túto postavu si zrejme vymysleli sami obyvatelia mesta pre radosť a uvoľnenie. Prvým veľaváženým interpretom náckovských vtipov bol v 50. rokoch 20. storočia stredoškolský profesor Jozef Vášáry, otec známych herečiek, Magdy a Emílie.

„Sme si vedomí, že názory na realizáciu a umiestnenie diela budú rôzne, čo je v demokratickej spoločnosti normálne. Veríme však, že toto dielo oživí verejný priestor tak, ako iné podobné sochy napríklad v Bratislave,“ vyjadril sa vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici Rastislav Marko.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #UNESCO #socha #Nácko #svetové dedičstvo