Inšpirujte sa obľúbeným miestom spisovateľky Maliti-Fraňovej

Eva Maliti-Fraňová je síce rodená Bratislavčanka, k srdcu jej však prirástol aj iný kút Slovenska. Nachádza tam krásnu architektúru, ale aj balzam pre svoje zdravie.

02.11.2013 06:00
Bardejov Foto:
Novú energiu čerpá Eva Maliti-Fraňová v Bardejove.
debata

Hoci je rodená Bratislavčanka s koreňmi na západe Slovenska, dobre sa cíti aj na východe – konkrétne v Bardejove. „V malebných kúpeľoch uložených v malom údolí medzi lesmi sa rada kurírujem vďaka prameňom, ktoré majú takú silu, že sa po niekoľkých dňoch popíjania cítim ako znovuzrodená. Jediný problém je, že obsahujú železo a černejú od nich zuby, takže si ich po návrate treba dať vybieliť,“ vysvetľuje spisovateľka.

Kúpele však ani zďaleka nie sú jediným, čo do mesta láka turistov. „Skvostom je samotné mestečko s námestím ovenčeným renesančnými domami mešťanov, s radnicou uprostred a s povznášajúcou bazilikou Svätého Egídia, po ktorej vás povodí pán Staško, nadšenec a znalec dejín Slovenska. Na východe je aj kamarát Ferko, ktorý sa o človeka postará a poteší svojou spoločnosťou,“ hovorí Eva Maliti-Fraňová. Azda jediným tŕňom v oku jej je „ohyzdnosť kúpeľného obchodného centra, ktoré tu onemelo stojí ako zabudnutý pomník socializmu“.

Zážitkom pre ňu pritom nie je len návšteva Bardejova, ale aj samotná cesta. „Baví ma dobrodružná päťhodinová cesta z Bratislavy do Bardejova. Ak sa ide autom, človek prejde cez celú krajinu a vidí, čo sa kde deje. Vraciam sa odtiaľ viac zasadená, akoby s pocitom hlbšej zakorenenosti.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #Eva Maliti-Fraňová