Benátky modernizujú romantiku: gondoly musia mať značku a GPS

Talianske Benátky sa rozhodli modernizovať jeden zo symbolov mesta: gondoly plávajúce po tamojších kanáloch musia mať poznávacie značky, prístroje vysielajúce GPS signál a odrazky. Nové pravidlá bezpečnosti lodnej dopravy schválili radní a platia od 4. novembra.

07.11.2013 06:00
gondola flog.pravda.sk mojimiocami Foto:
Od 4. novembra musia mať gondoly plávajúce po benátskych kanáloch poznávacie značky, prístroje vysielajúce GPS signál a odrazky.
debata

Hlavným cieľom opatrenia je obmedziť lodnú dopravu na silne preplnených kanáloch v historickej časti mesta. Poslednou kvapkou bola pre radnicu tragická nehoda z tohtoročného augusta, kedy sa blízko známeho mostu Rialto zrazil vodný autobus – takzvané vaporetto s gondolou a smrteľne sa zranil nemecký turista. Kapitán vaporetta potom vypovedal, že nad plavidlom stratil kontrolu, keď sa snažil vyhnúť mnohým gondolám a malým lodiam, ktoré mu skrížili cestu.

Nové pravidlá pre lode majú celkom 26 bodov a okrem označenia gondol určujú aj to, kedy smú jednotlivé druhy lodí vyraziť na vodu. Odvoz odpadu tak bude možný len v noci, gondoly budú môcť na kanály vyplávať najskôr ov 10:30 ráno. Presne vymedzený čas bude mať aj zásobovanie. Celkovo sa má počet lodí znížit až o polovicu.

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Benátky #modernizácia #GPS #gondoly #značky