Potápajú sa Benátky pod ťarchou turistov?

Benátska radnica zvažuje radikálne opatrenia, ktoré by znížili počty turistov v meste. Obmedzí prístup obrích výletných lodí ku kanálom a zvažuje aj projekt tematického parku, ktorý by odviedol turistov od skutočných pamiatok k ich napodobeninám. Informuje o tom BBC.

13.11.2013 16:47
Benátky Foto:
Benátky poškodzuje aj prítomnosť obrích výletných lodí.
debata (1)

Mesto na vode, Benátky, preslávila architektúra, gondoly v kanáloch a zmrzlina, píše BBC a dopĺňa, že aj extrémne vysoké ceny za služby a vždy preplnené paláce, ulice a kanály. Aj napriek tomu sú turisti na celom svete do Benátok stále zamilovaní, i keď ich Benátčania majú často plné zuby.

Do Benátok zavíta ročne 20 miliónov turistov. Námestníčka benátskeho starostu Angela Vetteseová pritom hovorí, že maximum, ktoré je mesto v budúcnosti ochotné prijať, je desať miliónov. Ulice sú preľudnené a miestni sa ocitli v menšine. Benátčan v Benátkach je jednoducho ojedinelý zjav.

Nie veľkým lodiam

Turistov každý deň privážajú obrie výletné lode. Plávu v tesnej blízkosti malebných kanálov, dokonca aj pri Námestí svätého Marka. Benátčania sa bránia. V septembri aktivisti organizácie Nie veľkým lodiam poskákali do vody a bránili lodiam v plavbe. Jeden z organizátorov protestu Tomaso Caccieri vysvetľuje, že veľké lode sú tri až štyrikrát ťažšie ako tie najväčšie domy v Benátkach a poškodzujú paláce a pamiatky.

V preplnených kanáloch dochádza častejšie aj k dopravným kolíziám. V auguste pri zrážke gondoly a riečneho autobusu – vaporetta zomrel nemecký turista. Benátska radnica na nehodu zareagovala novým nariadením, podľa ktorého gondoly musia mať poznávacie značky, prístroje vysielajúce GPS signál a odrazky.

Najväčšia hrozba? Povodne a more

Teraz mesto uvažuje aj o tom, že od budúceho roka zavedie zákaz vstupou pre lode s hmotnosťou nad 96-tisíc ton. Plánuje sa aj nový veľký kanál pre riečne lode, ale kritici plánu hovoria, že projekt odvracia pozornosť od akútnejších úloh – stavby protipovodňových bariér. Povodne a stúpanie morskej hladiny sú podľa nich pre Benátky najväčšou hrozbou.

Na čo lákajú cestovné agentúry turistov do Benátok

Mesto začalo s budovaním bariér už pred desiatimi rokmi, avšak projekt bol zbrzdený omeškanými platbami, spôsobenými prepuknutím ekonomickej recesie v Taliansku. Cena projektu sa doteraz vyšplhala na 5,4 miliardy eur. Po dokončení bude systém pozostávať z 78 mobilných protipovodňových bariér, ktoré sa vysunú z morského dna, aby uzavreli Benátsku lagúnu, keď voda v mori náhle prudko stúpne napríklad pri búrkach. Vláda predpokladá, že by mohol byť ochranný systém kompletne dobudovaný v roku 2016.

Riešením má byť park

Jonathan Fovie zo Svetovej nadácie pamiatok v reportáži BBC hovorí, že lode vypúšťajú aj množstvo znečisťujúcich látok, ktoré poškodzujú historické mesto. Radnica hľadá riešenie ako uchráni mesto a jedno z nich – „konečné a trvalé“ je podľa námestníčky starostu Angely Vetteseovej vybudovanie tematického parku na jednom zo 118 benátskych ostrovov. Nebráni sa prirovnaním parku k Disneylandu. „Mesto nemôžeme zamknúť, ale môžeme vybudovať pre turistov tematický park,“ hovorí.

Developer Alberto Zamperia vysvetľuje, že park by mal vyhovieť kozmopolitnej zmesi návštevníkov Benátok. Mali by sa tam konať karnevaly, koncerty, divedelné predstavenia,fes­tivaly. Turisti by tam mali vidieť napodobeniny slávnych benátskych pamätihodností.

Či takýto park dokáže turistom nahradiť skutočné Benátky, na tým sa v reportáži BBC nezamýšľa ani developer, ani reprezentantka benátskej radnice. Angela Vetteseová však dúfa, že park prinesie starobylému mestu to, čo mu dnes chýba: „Určitý druh humoru a irónie.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Benátky