Rím má problém - je zamorený výkalmi škorcov

Sťahovavé škorce prilietajú zimovať do Ríma každý rok, tento si však ich prítomnosť všímajú turisti aj obyvatelia mesta oveľa viac.

24.11.2013 06:00
koloseum, Rím Foto:
Škorce neberú ohľad ani na Koloseum.
debata

„Večné mesto“ muselo pristúpiť pre zlú finančnú situáciu k ráznym škrtom – a tie sa prejavili aj na čistote mesta. Za špinu v uliciach však tento raz nenesú vinu neporiadni turisti, ale spomínané vtáky. Ich trusom je totiž pokryté doslova všetko.

Sťahovavé škorce prilietajú do Ríma každý rok. Zatiaľ čo kedysi trávili zimy len na predmestiach, dnes ich možno vidieť aj v centre. Priťahuje ich totiž teplo z mestských budov. Odborníci odhadujú, že každoročne do Ríma priletí okolo 1,5 milióna spomínaných vtákov – jedna vlna v októbri a jedna v januári.

Škorce trávia zimu v Ríme pravidelne. Foto: flog.pravda.sk/par-postrehov
skorec Škorce trávia zimu v Ríme pravidelne.

V meste na nich pritom čaká pomerne pohodlný život. Dni prežívajú v neďalekých olivových hájoch a na večer sa vracajú do útrob Ríma – a cestou si uľavujú naozaj všade – na autá, chodníky, budovy či sochy. V minulých rokoch sa snažili úrady škody pomocou rôznych taktík minimalizovať – napríklad vysielali hlasný krik sokolov, ktorý mal škorce zastrašiť.

Tento rok na podobné opatrenia peniaze v rozpočte nie sú a pokrivkáva aj samotné čistenie ulíc. Ľudia sa tak musia pred lietajúcim trusom chrániť, ako dokážu. Ak teda pri prehliadke Ríma v dnešných dňoch vidíte ľudí s dáždnikmi, hoci na oblohe svieti slnko, viete, pre čím sa skrývajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #špina #škorce #výkaly