Lisabon zaplavili odpadky - smetiari štrajkujú

Ak človek plánuje cestu do zahraničia, niekoľko vecí si nevyberie. Ťažko je dopredu odhadnúť počasie a problémom môže byť aj ľudský faktor - napríklad taký štrajk. A hoci turistu nepoteší ani nefungujúca hromadná doprava, štrajk smetiarov môže celkom zničiť dojem z navštívenej destinácie - tak ako momentálne z Lisabonu.

03.01.2014 06:00
Portugalsko, odpad, Lisabon Foto: ,
Odpad sa v Lisabone hromadí a hromadí.
debata

V uliciach portugalského Lisabonu sa začali hromadiť odpadky po tom, ako smetiari vyhlásili štrajk na protest proti deregulácii a privatizácii tohto sektora. Protest sa začal ešte 23. decembra deň pred Štedrým večerom. Firmy odvážajúce odpad vyzvali obyvateľov, aby počas štrajku nevyhadzovali svoje smeti. Protest by mal potrvať až do 5. januára, lisabonský starosta však dúfa, že sa skončí skôr a s odborármi sa dohodne.

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho začiatkom mája oznámil, že vláda v rámci šetrenia plánuje zrušiť 30-tisíc pracovných miest vo verejnom sektore, zvýšiť dôchodkový vek zo 65 na 66 rokov a predĺžiť pracovný týždeň štátnym zamestnancom z 35 na 40 hodín. Vďaka nepopulárnym opatreniam by mala krajina splniť podmienky poskytovateľov medzinárodnej finančnej pomoci, a to i napriek rozhodnutiu tamojšieho ústavného súdu, ktorý viaceré opatrenia medzičasom zrušil. Ďalšie úsporné opatrenia sú naplánované na rok 2014.

Muž v lisabonských uliciach sa snaží tlmiť... Foto: SITA, Francisco Seco
Portugalako, štrajk, Lisabon Muž v lisabonských uliciach sa snaží tlmiť zápach odpadu vreckovkou.

Na Pyrenejskom poloostrove pritom ide už o druhý štrajk podobného rozsahu v priebehu posledných pár mesiacov. V novembri minulého roku totiž protestovali smetiari v španielskom Madride. Dôvodom bola snaha o privatizáciu sektora a hrozba prepúšťania zamestnancov. Štrajk neovplyvnil až tak odpad z domácností a firiem, okolo verejných odpadkových košov sa však hromadili kopy smetí. Okrem estetického problému sa odpad počas dvanásť dní trvajúceho štrajku stal prirodzene aj problémom pre nosy domácich aj turistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Lisabon #odpad #štrajk #smeti