V bratislavskom Horskom parku pribudol Edukačný chodník

Návštevníci Horského parku v Bratislave sa môžu tešiť z nového edukačného chodníka. Môžu si tu prečítať podrobnosti o faune, flóre, ale aj historických objektoch v jeho bezprostrednej blízkosti.

08.02.2014 06:00
foto 1 Foto:
V Horskom parku pribudlo 5 tabúľ s informáciami o 20 cenných miestach parku a zaujímavostiach, ktoré sa tam nachádzajú.
debata (1)

Edukačný chodník slávnostne otvorili prestrihnutím pásky v stredu 5. februára 2014 generálny riaditeľ spoločnosti Bayer Frank Held, ktorá vznik projektu finančne podporila, primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik a spoluautor a člen Správnej rady Nadácie Horský park Kamil Procházka.

Po slovensky aj po anglicky

Chodník pozostáva z piatich informačných tabúľ s mapami rozmiestnených na hlavných trasách parku, pričom poukazujú dovedna na 20 bodov označujúcich rozličné miesta parku a zaujímavosti, ktoré sa tam nachádzajú. Tabule sú vyrobené z pevného materiálu, ktorý by mal odolať nielen poveternostným zmenám, ale aj vandalom na najbližších 10 – 20 rokov. K chodníku patrí aj prospekt s mapou a informáciami, ktorú si návštevníci môžu vziať so sebou. Všetky texty Edukačného chodníka sú dvojjazyčné: v slovenčine a v angličtine.

Bratislavský Horský park je mimoriadne vzácnou lokalitou, ktorá vznikla koncom 19. storočia úpravou už existujúceho lesného prostredia – jeho stvárnením a doplnením novými výsadbami. K dubom, bukom, jaseňom a boroviciam neskôr pribudli tisy, ginko, ale aj ďalšie cudzokrajné ihličnany. O zmysluplné využívanie parku sa zasadzuje Nadácia Horský park, ktorá v tomto roku oslavuje 20. výročie vzniku. Autormi projektu Edukačného chodníka sú: člen Správnej rady Nadácie Horský park Kamil Procházka a Eduard Stloukal z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

22 cenných hektárov

„Netradičné na našom chodníku je, že predstavuje 22 hektárové územie, nie líniu, na ktorej sa vyskytujú zaujímavé jednotlivosti, ako je zvykom pri iných podobných chodníkoch. Územie je totiž cenné predovšetkým ako celok,“ vysvetľuje Eduard Stloukal. Prírodné prvky sa v parku vyskytujú zväčša plošne – napríklad metasekvoje alebo salamandry. Chránený je dubovo-hrabový charakter lesa Horského parku, ale okrem charakteru lesa sú v parku chránené aj iné jeho súčasti, napríklad systém cestičiek.

Ako ďalej dodáva Kamil Procházka: „Pojali sme našu komunikáciu ako komplexnejšiu informáciu s prioritnou snahou nadchnúť návštevníka parku pre toto územie a cez tento vzťah sa usilovať o ohľaduplné a ochranárske chovanie ľudí v parku. Chceme ukázať vzácnosť a romantickosť tohto územia a prebudiť aktívny vzťah návštevníkov k tomuto územiu, ktoré okrem ohľaduplnosti vyžaduje veľa práce a nákladov na jeho udržiavanie. V Horskom parku rastie viacero mimoriadne vzácnych rastlín.“

Na slávnostnom otvorení Edukačného parku sa zúčastnil aj primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Poukázal na dobrý príklad spolupráce súkromnej firmy a nadácie, ktorá priniesla prospech všetkým obyvateľom a návštevníkom Bratislavy.

Idea realizovať Edukačný chodník v Horskom parku, ktorý by priblížil jeho návštevníkom faunu, flóru a históriu tohto unikátneho historického mestského parku, bola pripravená už niekoľko rokov, ale chýbali financie na jeho realizáciu. Teraz Bratislavčania aj ďalší návštevníci môžu tráviť svoj voľný čas ešte krajšie v oáze zelene uprostred rušného mesta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Horský park #edukačný chodník