Tip na víkend: Rušňoparáda rozparádi Košice

Počas víkendu 26.-27.4. si prídu na svoje nielen milovníci železnice, ale aj deti a celé rodiny. Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny na východe Slovenska bude po roku opäť v rušňovom depe v Košiciach.

25.04.2014 06:00
zeleznica Foto:
Košická Rušňoparáda je tradičné rodinné podujatie, ktoré predstavuje unikátne historické lokomotívy i moderné vlaky.
debata

Organizátorom ďalšieho ročníka košickej Rušňoparády je Železničná spoločnosť Slovensko a občianske združenie Detská železnica Košice.

„Ide o tradičné rodinné podujatie cielené na predstavenie unikátnych historických lokomotív i moderných vlakov. Návštevníci si ich budú môcť doslova ohmatať. Pre deti sú od rána až do večera pripravené zábavné atrakcie a kreatívne dielne. Návštevníkov priamo do depa privezú mimoriadne nostalgické vlaky z rôznych kútov východného Slovenska, dokonca aj z takých miest, kde osobná doprava už roky nepremáva, napríklad zo Sečoviec či z Medzeva,“ vysvetľuje jeden z organizátorov Rušňoparády 2014 v Košiciach Ľubomír Lehotský.

V tomto roku je nosným motívom práve oslava 130. narodenín najstaršieho prevádzkovaného parného rušňa v strednej Európe – populárnej Katky. Ďalším ťahákom akcie bude Albatros, najrýchlejší a najťažší parný rušeň v dejinách ČSD. „Albatros patrí k najznámejším a najzaujímavejším historickým parným lokomotívam na Slovensku. V súčasnosti sa na trať dostáva zriedka, o to výnimočnejšia je táto jazda. Škodovácky rýchlikový stroj radu 498 patril v minulosti k najrýchlejším v Európe, dosahoval rýchlosť viac ako 140 km/h,” vysvetlil Ľubomír Lehotský. Rušeň spravuje bratislavský Albatros klub, ktorý je organizátorom tejto jazdy.

To však zďaleka nie je všetko z bohatej ponuky programu Rušňoparády. V sobotu 26. apríla nebude chýbať ani prepad rušňa a prelet vojenských historických lietadiel či workshop pre malých parných rušňovodičov. Atrakciou bude aj zápolenie historických rušňov. V nedeľu 27.4. nasleduje paráda na točni či akčná ukážka práce polície. Počas oboch víkendových dní môžu navyše záujemcovia absolvovať okružnú jazdu retrobusom.

Železničiari vypravia aj mimoriadne nostalgické vlaky, ktoré budú premávať po tratiach, kde už roky žiadny vlak neprešiel. Príspevok na vstupné do vlakov je pre deti 2 eurá, dospelí zaplatia 3,50 eura, rodinný lístok stojí 9 eur a platí pre dvoch rodičov a neobmedzený počet vlastných detí, v cene je voľný vstup na Rušňoparádu na celý víkend.

Bližšie informácie a celý program je na stránke www.rusnoparada.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Košice #lokomotívy #Rušňoparáda #Detská železnica Košice #rušne