Tip na víkend: Prežite zábavnú noc v múzeu

Túto sobotu sa spať neoplatí. 17. mája až do neskorej noci otvárajú brány múzeá a galérie po celom Slovensku a ponúkajú skvelý program. Pričuchnete k stredovekej kuchyni, spoznáte tajomstvá starých kostí aj večernej oblohy, budú sa prezentovať obrazy aj prúdové motory a na workshopoch sa naučíte ovíjať onuce aj rozumieť vizuálnemu umeniu.

17.05.2014 06:00
muzea pilc Foto: ,
Na Medzinárodný deň múzeí - 17. mája ponúknu múzeá nielen v Bratislave atraktívny program.
debata

Múzeá a galérie neskrývajú len zbierky zaprášených exponátov, o tom sa 17. mája presvedčí každý návštevník. Počas Medzinárodného dňa múzeí je postarané nielen o poučenie, ale aj o zábavu. V prírodovednom múzeu v Bratislave sa dozviete, čo prezrádzajú ľudské kosti a múmie, vyrobíte si vlastnú skamenelinu, spoznáte liečivú silu rastlín aj tajomstvá večernej oblohy. V historickom múzeu bude derniéra výstavy Ako sa meral čas s autorkou a na svetlo vystúpia nálezy z Bratislavské­ho hradu.

Bratislava ponúkne aj pečenie stredovekých placiek

V archeologickom múzeu sa popri burze archeologickej literatúry naučíte modelovať hlinu v ruke a na hrnčiarskom kruhu, ale pričuchnete aj k stredovekej kuchyni. Pečenie placiek vystriedajú ukážky šermu vo včasnom stredoveku. V národnej galérii získate nielen lepší prehľad o výtvarnom umení pri komentovaných prehliadkach, ale deti aj rodičia sa môžu zapojiť do kreatívnych dielní a zapojiť sa do špeciálnych programov v kaviarni a v kníhkupectve.

V Hudobnom múzeu na Žižkovej sa zídu profesionálni hudobní predajcovia a súkromní zberatelia, v Hurbanových kasárňach priaznivci vizuálnej komunikácie. V ÚĽUV-e sa od 15. hodiny postupne dozviete o výrobe papúč zo šúpolia a vlneného vlasu, môžete absolvovať workshopy o ovíjaní onúc, obúvaní krpcov či zdobení kože. V Umelke budú môcť od 17. do 20. hodiny záujemcovia o štúdium výtvarníctva diskutovať s odborníkmi. V Múzeu dopravy sa deti od 18. hodiny prevezú parným rušňom Albatros a okrem železničných modelov si pozrú aj divadelnú rozprávku (o 16.30 h), v mestskom múzeu v Starej radnici sa otvára detský tvorivý ateliér.

V Košiciach bude znieť swing

Nádvorie Múzea Vojtecha Löfflera v Košiciach sa zmení na secesnú kaviareň, kde budú znieť tóny swingu, a vnútri sa v tvorivých dielňach budú vyrábať pohľadnice, kresliť a modelovať na tému Košice. Klasické marionetové divadlo rovnako ako pred sto rokmi zabaví malých aj veľkých a študenti odevnej školy predstavia svoje kúsky vo Fashion show.

Košické Múzeum letectva predstaví vzácnu kolekciu spaľovacích a prúdových motorov aj originály stíhačiek a vrtuľníkov. Divadlo v Technickom múzeu bude plné napätia, o 17.30, 19. a 21. h odhalí tajomstvá elektriny. Vo Východoslovenskej galérii sa večer o ôsmej predstaví veľká módna revolúcia od Coco Chanel až po Košickú modernu a deťom sa otvára retro kreatívny labyrint od piatej až do polnoci. Program v ďalších mestách nájdete na nocmuzei.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #múzeá #Medzinárodný deň múzeí