Krakov - mesto snov

Ak milujete veľké námestia a ulice, kde je turistov tak akurát, dobré jedlo a milí ľudia, potom je poľský Krakov presne pre vás. Mesto, kde sa stále niečo deje, a preto je stále dôvod sa doň vracať.

19.05.2014 06:00
Krakov, Poľsko        Foto:
Rynek glowny v Krakove - jedno z najkrajších námestí v Európe.
debata (2)

V Krakove sa neustále konajú rôzne výstavy, festivaly, kultúrne podujatia. Krakov je známy aj ako hlavné mesto kultúry a umenia v strednej Európe. Ale aj mesto samotné stojí za pozretie. Umenie potrebuje voľnosť a slobodu, a presne to Krakov umožňuje. Dáva množstvo slobody v pohybe.

Prístupný autom

Obrovská výhoda tohto mesta pre Slovákov je, že je prístupný autom. A to z každej časti Slovenska takmer rovnako. Už samotná cesta je príjemná, vedie malebnou krajinou. Ani v meste na šoférov nečaká žiadna nástraha, s parkovaním nie je žiadny problém. Návšteva autom je o to výhodnejšia, že v okolí Krakova je množstvo atrakcií, návšteva ktorých je vďaka autu veľmi jednoduchá a pohodlná. Samozrejme, k dispozícii je aj mestská či prímestská hromadná doprava.

Rynek główny – jedno z najkrajších námestí Európy

Ak ste v Európe zvyknutí na často preplnené námestia, v Krakove nič také nenájdete. Rynek główny je hlavné námestie, ktoré je naozaj rozsiahle a určite si tu nebudete s nikým zavadzať. Naopak, budete sa tešiť z množstva priestoru a najmä z atmosféry, ktorou toto námestie dýcha. Stále tu stretnete obchodníkov, remeselníkov, rozličných zabávačov a komikov. Nájdete tu Mariacku baziliku, ktorá sa pýši dvoma vežami. Vyššia má gotický charakter, siaha do výky 81 m, druhá je renesančná a má 69 m. Na námestí sa nachádza aj poľská šikmá veža Ratisz. Má výšku 70 m a je odchýlená 55 cm, čo spôsobila extrémne silná víchrica v roku 1703.

V strede námestia vás určite zaujme aj Dom súkenníkov (Sukiennice), v ktorom sa kedysi obchodovalo s textilom. Dom však vyhorel a po prestavbe už na tento účel neslúžil. Na námestí sa nachádza aj množstvo príjemných kaviarní a reštaurácií s chutným jedlom, z ktorých si určite vyberiete. Tiež tu nájdete viacero rozličných kostolov. Krakovské kostoly sú veľmi pekne vyzdobené a i keď sú miestami podobné tým našim, majú veľmi špecifickú a neopakovateľnú atmosféru. Ak máte čo i len trochu radi kostolný pokoj či spevy, nenechajte si ujsť napríklad aj omšu. Vďaka podobnosti jazykov jej budete ľahko rozumieť a je to naozaj príjemne strávená hodinka v centre mesta.

Wawel – kráľovský zámok

Kúsok od hlavného námestia, pár krokov uprostred krásnej mestskej aleje, sa nachádza aj kráľovský zámok Wawel, kde bola korunovaná väčšina poľských kráľov. Zámok stojí priamo nad riekou Visla na pahorku vysokom 228 metrov. Vyjsť naň sa oplatí už len kvôli výhľadu. Rozhodne si ale nenechajte ujsť zvon Žigmunda, ktorý je tretím najťažším zvonom na svete. Má aj prívlastok "obrí” pre svoje naozaj veľké rozmery a názov nesie po kráľovi Žigmundovi I., na príkaz ktorého bol odliaty.

V kráľovskom zámku Wawel bola korunovaná... Foto: Ľuboš Žinčík
OLYMPUS DIGITAL CAMERA V kráľovskom zámku Wawel bola korunovaná väčšina poľských kráľov.

Zaujímavé je, že podľa hinduistov práve tento kopec predstavuje jedno zo siedmich veľkých energetických centier sveta, a preto sem chodili tajne meditovať. V tajomnú silu pahorka však veria dodnes aj prívrženci iných náboženstiev či ateisti.

Kazimierz – iný svet

Poľsko zohralo v 2. svetovej vojne veľkú rolu, a tak sa niet čo čudovať, že aj v Krakove sa nájde židovská štvrť. Je to práve Kazimierz, ktorý je bývalou židovsko-kresťanskou časťou mesta. Katolícke kostoly prakticky okamžite vystriedajú synagógy, z ktorých niektoré je možné za poplatok navštíviť. Krakovčania si túto históriu veľmi vážia, pred 2. svetovou vojnou tu totiž žili desaťtisíce Židov, z ktorých sa z koncentračných táborov údajne vrátilo iba približne 1 000. V tejto časti mesta akoby to bolo stále cítiť. Je pomalšia, pokojnejšia, tichšia, turisti sa tu pohybujú s úctou, nájdete tu staré autá, budovy sú nižšie a ulice užšie…

Židovská štvrť Kazimierz. Foto: Ľuboš Žinčík
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Židovská štvrť Kazimierz.

Krakov je jednoducho mesto snov. Možno si tu dosýta vychutnať pamiatky, históriu, atmosféru mesta, ktoré si naozaj veľa pamätá. Zároveň ponúka kvalitnú gastronómiu na čele s typickými poľskými pirôžkami, ale aj zábavu a nočný život. Ak budete mať voľný víkend, práve toto mesto by sa mohlo stať vašou cieľovou destináciou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Krakov #Wawel #Kazimierz #Rynek glowny